Kasbonon lähettämistä perintäkirjeistä lukuisia yhteydenottoja viranomaisille: Saitko perintäkirjeen? – katso toimintaohjeet

Köyhyys raha velka
All Over Press
Julkaistu 25.08.2020 14:53
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja Kasbono Oy:n lähettämistä perintäkirjeistä, joissa on vaadittu maksamattoman velan suorittamista yritykselle.

KKV:n mukaan kyse on kauan sitten syntyneistä veloista, jotka Kasbono on ilmoittanut ostaneensa alkuperäisiltä velkojilta. Monet kirjeiden saajista pitävät kirjeen vaatimuksia perusteettomina tai ainakin epäselvinä.

Perintätoimintaa harjoittavien yhtiöiden on ilmoittauduttava aluehallintoviraston ylläpitämään rekisteriin. Kasbonoa ei ole merkitty rekisteriin, mutta se on 3.8.2020 jättänyt aluehallintovirastolle hakemuksen rekisteriin merkitsemisestä.

Aluehallintovirasto selvittää myös, harjoittaako Kasbono rekisteröinnin varaista perintätoimintaa, vaikka yritystä ei ole rekisteröity.

Toimintaohjeet perintäkirjeen saaneelle 

Jos perintäkirjeessä vaaditun velan aiheellisuudesta, vanhentumisesta tai vaadittujen perintäkulujen kohtuullisuudesta on epäselvyyttä, voi pyytää selvitystä Kasbono Oy:ltä.

Velallisella on oikeus saada selvityksessä muun muassa seuraavat asiakirjat ja tiedot:  

Velkakirja, tilaussopimus tai muu velan perusteena oleva asiakirja.

Tieto velan vanhentumisen katkaisemisesta, esimerkiksi milloin perintäkirjeet on lähetetty ja mihin osoitteeseen.

Erittely vaadituista perintäkuluista .

Selvitys velan lyhennyksistä.

– Jos vaadittu velka on mielestäsi kokonaan tai osittain aiheeton, voit riitauttaa sen. Riitauttaminen on mahdollista  myös esimerkiksi silloin, jos velka on vanhentunut tai perintäkulut ovat kohtuuttomia, KKV neuvoo.

Viranomaisen mukaan riitautus tulee tehdä Kasbonolle kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla, ja asiakkaan tulee perustella viestissä, miksi pitää velkaa aiheettomana.

Kun velka on riitautettu, velkojan täytyy keskeyttää velan perintä asian selvittämiseksi tai viedä asia tuomioistuimeen. Tuomioistuin ratkaisee viime kädessä, pitääkö velallisen maksaa kyseinen velka.

KKV:n mukaan kirjeen saaneet voivat kysyä neuvoa myös kuluttajaneuvonnasta.

Jos asia on laitettu vireille velkomuskanteella käräjäoikeudessa, kirjeen saanut voi pyytää avustamista oikeudessa tekemällä avustuspyynnön kuluttaja-asiamiehelle osoitteeseen kirjaamo@kkv.fi.

Tuoreimmat aiheesta

Velka