Moni suomalainen kasvattaa kesäisin tomaattia kotikasvihuoneessa, parvekkeella tai jopa terassilla. Tomaatin ylimääräisten versojen poistamisessa kannattaa olla erityisen tarkkana, mikäli haluaa hyvän sadon.
Älä leikkaa tomaatin varkaita saksilla
Runkotomaatin jokaiseen lehtihankaan kasvaa ylimääräinen verso eli varas. Se poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin kasvi ei kuluta turhaa energiaa. Parhaiten varkaan saa poistettua sormin taittamalla.
– Älä käytä varkaiden leikkaamiseen saksia. Silloin kasvustoon jää aina tappi, johon iskeytyy helposti harmaahome viimeistään elokuussa, kun ilmankosteus luonnostaan nousee, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Tomaatin hoidon tärpit:
1. Kastele mieluiten aamuisin.
2. Lannoita säännöllisesti. Kasvusäkissä on valmiina ravinteet koko kesäksi.
3. Poista runkotomaatista sivuversot eli varkaat.
4. Poista alalehtiä kypsyvään terttuun asti.
5. Katkaise latva kasvihuoneessa 5. tertun jälkeen ja avomaalla 3. tertun jälkeen.
Alalehtien poistaminen kypsyttää tomaatteja
Tomaatin alalehtien poistaminen nopeuttaa hedelmien kypsymistä. Lehtiä poistetaan vähitellen, vain 1–2 lehteä kerralla.
– Lehtiä voi poistaa kypsymässä olevaan terttuun asti, muttei koskaan sen yläpuolelta. Lehdet nimittäin kuljettavat yhteyttämistuotteita kypsyviin hedelmiin. Ja myös lehdet kannattaa poistaa käsin taittamalla ilman saksia, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.
Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatti ehtii kypsyttää korkeintaan 5 kukkaterttua hedelmiksi asti. Siksi tomaatintaimi latvotaan viimeistään 5. kukkatertun yläpuolelta. Näin raakileet kypsyvät nopeammin, kun energiaa ei kulu latvan kasvattamiseen.
‒ Latvottaessa ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin 2–3 terttua, opastaa Riikka Kerttula.
Latvan katkaisemisen jälkeen varkaita alkaa muodostua kiihtyvällä tahdilla. Ne kannattaa poistaa säännöllisesti, jotta tomaatti keskittyy kypsyttämään loput hedelmät.
Jos kaikki hedelmät eivät ehdi kypsyä ennen pakkasia, kerää vihreät raakileet talteen. Ne kypsyvät huoneen lämmössä ilman valoakin. Raakileet kannattaa laittaa esimerkiksi paperipussiin, joka hidastaa nahistumista. Tomaatit kypsyvät vähitellen syöntikuntoon.
Lähde: Biolan
***
1:30