Kukita joulukukat uudelleen! Näin saat joulutähden tai hyasintin kestämään vuosia

0:32img
Jutta virkkasi itse upean joulutähden
Julkaistu 30.12.2018 14:31

MTV LIFESTYLE

Joulukukan voi herättää uuteen kukoistukseen muutamaa niksiä seuraamalla!

Joulukukkien ajatellaan monesti olevan pelkästään sesonkikukkia, mutta näin ei suinkaan ole, muistuttaa Kauppapuutarhaliitto. Näillä vinkeillä kukittaminen onnistuu uudelleen, jolloin joulukukasta voi saada pitkäikäisen ystävän puutarhaan!

Monivuotinen ritarinkukka

Ritarinkukka on monivuotinen kasvi, joka viihtyy kesällä myös ulkona.

Leikkaa kukat pois, kun ne ovat lakastuneet. Anna kukkavanan kuihtua ja leikkaa se pois läheltä sipulia. Pidä kasvia valoisalla ikkunalla ja lannoita viikoittain.

Keväällä ilmojen lämmettyä ritarinkukan voi siirtää puutarhaan puolivarjoiseen paikkaan.

COLOURBOX18223632

Ritarinkukka on monivuotinen kasvi, joka viihtyy kesällä myös ulkona.

Syksyn tullen ota kasvi sisälle ennen pakkasia. Kastele niukasti muutaman viikon ajan, lopeta sitten kokonaan ja anna lehtien lakastua.

Ruukun voi pitää pimeässä ja viileässä. Istuta kasvi uuteen multaan kukkanupun työnnyttyä esiin. Siirrä ritarinkukka valoisalle ikkunalle ja aloita kastelu varovasti.

Sipulista kasvaa kerran vuodessa yhdestä kolmeen kukkavanaa, joiden päähän avautuu 3–5 kellomaista kukkaa.

Kuivata hyasintti syksyksi

Ruukkuhyasintin sipulin voi kukinnan jälkeen kuivata ja istuttaa seuraavana syksynä ulos puutarhaan. Hyasintti tarvitsee kukinnan aikana ja lehdessä ollessaan runsaasti ravinteita kerätäkseen voimaa kookkaaseen sipuliin seuraavaa kukintaa varten.

Ulkoistutuksiin soveltuvat parhaiten pienehköt ja keskisuuret sipulit. Sipuleita voi myös istuttaa vuosittain ja kukittaa niitä yksivuotisina. Näin kukinnot säilyvät suurina.

Sipulit voi myös nostaa syksyllä maasta ja talvettaa niitä viileässä kellarissa ruukkuun istutettuina.

COLOURBOX5736398​​​​​​​

Ruukkuhyasintin sipulin voi kukinnan jälkeen kuivata ja istuttaa seuraavana syksynä ulos puutarhaan.

Joulutähti vaatii aikaa

Joulutähden uudelleen kukittaminen on haastavaa ja aikaavievää, mutta onnistuessaan palkitsevaa.

Kasvi tarvitsee lepoajan, kun ylälehdet alkavat pudota. Laita kasvi viileään paikkaan ja kastele niukasti alkukevääseen saakka. Leikkaa joulutähti voimakkaasti keväällä. Valitse uusista versoista 3–4 ja katkaise muut pois.

Kesällä joulutähteä voi lannoittaa jokaisella kastelukerralla. Latvo kukka elokuun lopulla ja jatka säännöllistä lannoittamista, kunnes ylälehdet ovat kehittyneet.

Lue myös: Tiesitkö? Joulutähti ei ole myrkyllinen – mutta näiden joulukasvien kohdalla olisi syytä olla tarkkana

Kukkiakseen uudelleen joulutähti tarvitsee viikkoja kestävän niin sanotun lyhyen päivän käsittelyn, jolloin se on valoisassa enintään 10 tuntia vuorokaudessa. Aloita käsittely syys–lokakuussa, ja peitä kasvi esimerkiksi laatikolla klo 17–8 väliseksi ajaksi.

Marraskuun aikana pienet, keltaisenvihreät kukat alkavat muodostua ja suojuslehdet vähitellen värjäytyä. Joulutähteä voi kasvattaa myös viherkasvina; pensaaksi kasvatettuna se viihtyy kesällä ulkona.

Hävitä kompostissa

Jos uudelleen kukittaminen ei houkuttele tai se epäonnistuu, koko kasvin voi laittaa multineen kompostiin tai biojätteeseen. 

Lähde: Kauppapuutarhaliitto ry

Tuoreimmat aiheesta

Joulu