Mitä parvekkeelle voi istuttaa, ja koska? Mistä tiedän, koska kasvit pitää kylvää? Lue ohjeet parvekeviljelyyn!
Parvekkeella voi kukkien lisäksi kasvattaa vihanneksia ja muuta satoa! Lasitetulla parvekkeella kasvukausi on pidempi kuin ulkona. Valoisalla parvekkeella satoa tuottavat niin yrtit, vihannekset kuin juureksetkin.
Lue myös: Ostatko vaatteita kirpputorilta? Muotibloggaaja Jenni Rotonen muistuttaa tarkistamaan yhden tärkeän asian käytetystä vaatteesta: "Ainoa, mitä tsekkaisin..."
Mitä tarvitsen parvekeviljelyn aloittamiseen?
Tarvitset reilusti ravinteikasta multaa, sopivaa lannoitetta, riittävän isoja ruukkuja tai laatikoita sekä taimia tai siemeniä. Kasvatuksen voi aloittaa kylvämällä siemeniä tai ostamalla valmiit taimet.
Viljelyn aloitusaika riippuu siitä, mitä ja miten haluaa kasvattaa.
Lue myös: 10-vuotias Leo on nukkunut jo vuoden parvekkeella – Minna-äiti ei saa maaniteltua sisälle edes kovalla pakkasella: "Mulla on täällä lukemista, mamman kutomat villasukat ja yöpipo"
Mitä parvekkeelle voi istuttaa?
Avoparvekkeella kasvavat parhaiten yrtit, pavut, salaatit, kaalit ja juurekset. Lasitettu parveke on olosuhteiltaan kuin kasvihuone, ja se sopiikin esimerkiksi tomaatin, kurkun, chilin ja munakoison kodiksi.
Aurinkoisella, etelän puoleisella parvekkeella viihtyvät lähes kaikki kasvit. Aurinko on oleellista viljelyssä, sillä se parantaa sadon makua, nopeuttaa sen kypsymistä ja lisää myös sadon määrä.
− Jos oma parveke sattuu olemaan varjon puolella, ei ole syytä vaipua epätoivoon! Varjoon valitaan kasveja, joiden sadontuotto ei ole riippuvainen kukinnasta. Esimerkiksi salaatit, rucola, yrtit, lehtikaali, retiisi ja lehtimangoldi eli lehtijuurikas ovat herkkuja, joita kannattaa kokeilla varjossakin, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula rohkaisee tiedotteessa.
Taasko ne kuolivat?! Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa, ja onnistut! Juttu jatkuu videon alla.
1:56
Lue myös: Miksi vihreä paprika on halvempaa kuin punainen? Tätä et ehkä tiennyt suosikkivihanneksesta
Voiko parvekkeelle istuttaa perunaa?
Perunakin viihtyy parvekkeella. Keskikokoiseen kukkaruukkuun mahtuu kasvamaan yksi peruna. Perunat kannattaa esi-idättää ennen istutusta. Myös porkkanaa voi viljellä helposti ostamalla valmista siemennauhaa; se on nauhaa, jossa on mukana porkkanan siemeniä. Revi vain kylvönauhasta sopivan mittainen pätkä ja asettele se kylvövakoon!
Parvekkeella voi kasvattaa myös vaikkapa hernettä, vinkkaa Martat; kylvä herneet laatikkoon riviin 3–5 sentin etäisyydelle toisistaan, parin sentin syvyyteen. Jos laatikko on leveä, voit kasvattaa toisessa reunassa vaikkapa salaattia.
Lue myös: Kasvaako pihallasi omenapuita? Näin ylimääräisille hedelmille pitäisi tehdä – syömäkelvottomiin pätee tärkeä sääntö
Miten tunnistan kaupassa hyvän taimen?
Tutki taimen juuret: ovatko ne vahvan tuntuiset ja mielellään vallanneet koko kasvatusruukun? Tummanvihreä väri kertoo yleensä taimen elinvoimaisuudesta.
Kannattaa suosia kotimaisia taimia, sillä ne on kasvatettu lähellä, eivätkä pitkät kuljetusmatkat ole rokottaneet niiden elinvoimaisuutta, vinkkaa Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio tiedotteessa.
Kaikki ostetut taimet koosta riippumatta kannattaa ehdottomasti vaihtaa kotona uuteen ravinteikkaaseen multaan ja toiseen, riittävän tilavaan ruukkuun. Uudesta mullasta taimi saa kasvuvoimaa ja jaksaa näin tuottaa satoa.
Etkö osaa päättää? Testaa vaikka nämä:
1. Amppelimansikka. Mansikoita on montaa eri lajiketta, ja niitä myydään myös valmiiksi isommaksi kasvatettuina. Istuta mansikka kotona isompaan ruukkuun tai amppeliin. Parhaiten mansikka kukkii ja tekee mansikoita aurinkoisella ja lämpimällä paikalla.
2. Peruna. Kyllä, perunaa voi viljellä myös kaupunkiasunnon parvekkeella, esimerkiksi ruukussa, viljelysäkissä tai -laatikossa.
3. Kirsikkatomaatti. Lämmössä viihtyviä makeita kirsikkatomaatteja on helppo kasvattaa esimerkiksi lasitetulla parvekkeella. Eri lajikkeita on useita.
Lue myös: Kannattaako kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta – tässä syy, miksi ne pakataan kaupoissa muoviin
Mistä tiedän, koska kasvit pitää kylvää?
Monet kasvit viettävät aluksi aikaa ikkunalaudalla, sillä parvekkeelle ne siirretään vasta, kun ei enää ole vaaraa yöpakkasista. Lasitetulla parvekkeella kasvatuksen alkuun pääsee toukokuun alussa, avoparvekkeella toukokuun loppupuolella.
Huhtikuussa sisällä voi aloittaa parvekkeelle istutettavien taimien esikasvatuksen. Silloin voi kylvää lehtikaalia, basilikaa, sitruunamelissaa ja timjamia. Kylmänarat kurkku ja kesäkurpitsa kylvetään vappuna, ja niille riittää kolmen viikon esikasvatus sisällä.
Toukokuussa suoraan parvekkeelle voidaan kylvää salaatti, rucola, lehtimangoldi, tilli ja retiisi.
Lue myös: Vinkit huonekasvien keväthuoltoon: Näin uudelleenistutat ja lannoitat kodin kasvit
Haluan päästä helpolla, voiko kaupan salaatin jämiä istuttaa parvekkeelle?
Helpolla pääsee, kun istuttaa kaupan valmiit salaatit ja yrtit multaan. Salaatti viihtyy viileässä ja pärjää ulkona heti hallaöiden väistyttyä.
− Kun haluat helposti ja nopeasti yrttisatoa, osta kaupan vihannesosastolta valikoima lempiyrttejäsi ja istuta ne suurempaan ruukkuun tai viljelysäkkiin parvekkeelle. Mitä suuremmassa ruukussa yrtti myytäessä kasvaa, sitä terhakkaammin se jatkaa kasvuaan myös kotona, puutarhaneuvoja Kerttula vinkkaa.
Voit kokeilla istuttaa myös kaupan hedelmistä ja vihanneksista jääneitä siemeniä!
Kai hoidit jo? Puutarhakauppiaan vinkit huonekasvien multien vaihtoon! Juttu jatkuu videon alla.
1:16
Lue myös: Koiperhosella onkin "salainen rooli", joka selvisi vasta nyt – tutkija suree yleistä väärinkäsitystä: "Asia ei ole lainkaan niin"
Miten kasveja kastellaan oikein?
Parvekkeella kasvien kastelu on työläämpää kuin puutarhassa: parvekekasvit kasvavat usein esimerkiksi ruukuissa tai säkeissä, joissa multamäärä on rajallinen.
Mitä pienempi ruukku on, sitä nopeammin kasvi käyttää varastoituneen veden; saviruukku taas imee enemmän vettä kuin lasitettu.
Kuuman kesäauringon paahteessa kasvit kuluttavat vettä huomattavasti enemmän kuin varjossa. Myös tuuli lisää kasvien vedentarvetta.
− Altakasteluruukut ja kastelualtaat ovat parvekepuutarhurin pelastus, koska niihin voidaan varastoida vettä kasvin tarpeisiin jopa viikoksi. Kastelualtaan päälle laitetaan viljelysäkki, jossa kasvit kasvavat, Kerttula kuvailee.
– Altaasta imeytyy vettä viljelysäkin multaan kasvin tarpeen mukaan, ja uutta vettä lisätään säiliöön noin viikon välein. Kastelualtaiden ansiosta parveketarhuri voi lomailla kesällä, kunhan vaan muistaa huolehtia lasitetun parvekkeen tuuletuksesta.
Tapatko huonekasvisi liialla hoidolla? Älä lotraa vedellä, vaan kuuntele asiantuntijan neuvot! Juttu jatkuu videon alla.
1:05
Pitääkö kasveja lannoittaa?
Sekä kodin viherkasveja että parvekepuutarhaa kannattaa lannoittaa! Runsaan sadon kasvattamiseen tarvitaan paljon ravinteita. Kasvi käyttää mullan ravinnevarastot nopeasti loppuun, ja siksi tarvitaankin lisälannoitusta.
Lannoitteita on monenlaisia; tutki pakkausselosteesta, milloin ja paljonko lannoitetta käytetään!
Kun satoa sitten on saatu, testaa paras perunaohje ikinä! Testaa koukuttavat hasselbackan vohveliperunat. Juttu jatkuu videon alla.
1:18
Entä miten varastolannoitus toimii?
Varastolannoituksessa annetaan kasvin koko kesän aikana tarvitsema ravinnemäärä kerralla istutuksen yhteydessä. Huomaa, että varastolannoitukseen soveltuvat vain kiinteät luomulannoitteet, kuten kanankakka.
Varastolannoita kasvit näin:
- Istuta kasvit.
- Kaiva istutuksen jälkeen taimien väliin kuoppa.
- Annostele kuoppaan annostusohjeen mukainen määrä kiinteää luomulannoitetta, kuten kanankakkaa.
- Peitä lannoite mullalla. Älä sekoita lannoitetta muuhun multaan.
- Kastele istutusta koko kesä pelkällä vedellä.
Katso myös: Juhlat tiedossa? Floristin vinkit: Näin saat leikkokukat kukoistamaan pidempään!
4:04
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Biolan, Kekkilä, Martat