Tulevien vuosikymmenien aikana käteisen rahan käyttö voi loppua kokonaan, esittävät Omat rahat -ohjelmassa haastatellut asiantuntijat.
Ohjelmassa haastateltu kansanedustaja Jyrki Kasvi kuvailee käteistä kalliiksi ja turvattomaksi maksuvälineeksi. Esimerkiksi käteistä käyttäessä kaupan kassaan kertyy rahaa, jonka rikolliset voivat esimerkiksi ryöstää.
Svean asiantuntija Benny Öhman on samoilla linjoilla Kasvin kanssa samoilla linjoilla käteisen kalleudesta, ja muistuttaa että käteisen rahan saaminen on myös vaikeutunut vuosien myötä esimerkiksi pankkiautomaattien vähetessä. Samalla käteinen mahdollistaa esimerkiksi alatason korruption.
– Harmaa talous ja rikollisuus, kyllä se käteinen on keskeisessä roolissa siinä, Öhman kertoo.
Öhman itse uskoo maksamisen siirtyvän älypuhelimeen, kuten monen muunkin palvelun.
Käteisen tulevaisuutta on pohdittu Huomenta Suomessa aiemminkin. Juttu jatkuu videon jälkeen.
7:40
”Koppalakkimiehet” käteisen hinnan takana
Entinen kansanedustaja, nykyinen viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner katsoo, että Suomessa käteisestä luopumista yritetään estellä, kun taas Ruotsissa kehitystä pyritään edistämään.
– Suomessa on ehkä vähän toisinpäin. Täällä vaaditaan sitä käteisen käyttöä monissa paikoissa, mikä tarkoittaa, että Suomessa tavallaan tekohengitetään tätä käteisen käyttöä ehkä pidemmälle kuin Ruotsissa, hän ajattelee.
Käteisen kalleuden syy on hänen mukaansa se, että jatkuvasti pitää varmistaa, ettei kukaan vie sitä.
– Siellä on niitä koppalakkipäisiä tyyppejä pyörimässä. Ja koko se prosessi jossa se kolikko tai seteli liikkuu, se pitää olla tosi varmennettu. Ja se kaikki maksaa, hän kuvailee.
Maksamisen ennustetaan siirtyvän korteilta kännykkään. Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:53
Jungner uskoo, että käteisestä voidaan päästä eroon kivuttomastikin, samaan tapaan kun euroon siirtyminen oli suhteellisen helppoa.
Öhman myöntää, että osalle voi viedä aikaa sopeutua muutoksiin, ja monelle käteinen on ollut suhteellisen hyödyllinen tapa hallita omaa talouttaan.
Huoltovarmuus ja yksityisyys taattava
Myös muita tekijöitä on otettava huomioon. Jyrki Kasvi muistuttaa, että huoltovarmuus on taattava esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa esimerkiksi koko Suomen verkon toiminta keskeytyisi syystä tai toisesta.
Jungner taas nostaa taas tärkeäksi kysymykseksi sen, kuinka ihmisten yksityisyys ja arkaluontoiset tiedot esimerkiksi raha-asioista turvataan. Hän peräänkuuluttaakin aiempaa avoimempaa vallanpitoa.
– Kun tähän maailmaan siirrytään, niin alkaa tietyillä tahoilla olla ihan poskettomasti tietoa yksilöistä. Riski on, että yksityisyys vaarantuu, hän kertoo viitaten muun muassa poliisia ja terveydenhuoltoa vaivanneisiin urkintatapauksiin.
Jyrki Kasvi toteaa, että juuri tästä syystä Kiina on mobiilimaksamisessa edelläkävijöitä.
– Siellä jos valtio hyväksyy tämän, ei tarvitse sellaisista pikkujutuista kuin yksityisyydestä kauheasti välittää, hän vitsailee.
Mitä pankeissa säilytetään, jos ei käteistä rahaa. Asiantuntija vastasi kysymyksiin pankista ja rahasta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Alun videolla kansanedustaja Jyrki Kasvi myös pohtii sitä, miksi pankit haluavat pitää maksuliikenteen käsissään. "Maksaminen on maailman suurin bisnes."