Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaiaamuna kotisynnytyksistä lääkärin sekä kotisynnytyksiä itse hoitavan kätilön kanssa. Miksi jotkut haluavat synnyttää mieluummin kotona kuin sairaalassa, ja mitä etuja tai riskejä siihen liittyy?
Kotisynnytyksiä hoitavan kätilön Johanna Honkasen mielestä kotisynnytys sopii äideille, jotka ovat valmistautuneet synnytykseen hyvin ja haluavat ottaa siitä itse vastuuta.
– Matalan riskin synnyttäjälle kotisynnytys on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Kansainvälisten tutkimusten mukaan kotisynnytys on matalan riskin synnyttäjälle yhtä turvallinen kuin sairaalasynnytyskin, Honkanen sanoi lähetyksessä.
Lue myös: Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä
– Valikoiduissa tapauksissa on varmasti näin, mutta tietysti synnytyksiin liittyy paljon yllätyksellisyyttä, jota on kaikesta huolimatta joskus vaikea ennakoida, apulaisylilääkäri Veli-Matti Ulander HUS:sta muistuttaa perään.
Ulanderin mielestä on vaikea arvioida, millaisia seurauksia mahdollisella kotisynnytysten määrän kasvulla voisi olla.
– Jos ajatellaan synnytysten turvallisuutta, joka on Suomessa maailman kärkiluokkaa, niin kyllähän siinä merkittävä asia on ollut se, että synnytykset ovat siirtyneet sairaaloihin. Toki siinä on myös muita asioita, kuten käsienpesu, yleinen hyvinvoinnin tai ravitsemuksen parantuminen ja neuvolajärjestelmä, Ulander luettelee.
Puututaanko sairaalassa turhaan synnytyksen kulkuun?
Honkanen nostaa kotisynnytyksen eduksi sen, että turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä synnytystä edistävät hormonitkin toimivat optimaalisesti.
– Ei tule sellaisia häiriöitä, että milloin minä tilaan taksin tai siirryn sairaalaan. Silloin synnytys saattaa usein edistyä hyvin paljon nopeammin ja sujuvamminkin (kuin sairaalassa), Honkanen kuvailee.
– Toki (kotisynnytyksessä) on ennalta arvaamattomia tilanteita, mutta minun mielestäni riskejä on myös sairaalassa synnyttämisessä. Sairaalassa puututaan synnytyksiin. Kotona ei tehdä mitään puuttumisia – siellä ei naama punaisena ponnisteta tai tehdä mitään, vaan idea on, että synnytys tapahtuu niin kuin sen kuuluisi tapahtua, Honkanen lisää.
Ulander huomauttaa, että sairaalassakin kivunlievitystarve lähtee synnyttäjästä itsestään.
– Jos synnytys etenee normaalisti, niin ei siihen (synnytyksen kulkuun) pitäisi puuttua sairaalassakaan. Esimerkiksi oksitosiinia ei pidä antaa rutiininomaisesti, ja kyllä tällä hetkellä koko ajan pyritään ajattelemaan, että se ei olisi rutiininomaista, Ulander toteaa.
Haetaanko kotisynnytyksellä elämyksellisyyttä? Voiko synnytys olla orgastinen kokemus? Katso koko video ylhäältä.