Katolta ihmisen päälle putoava lumikuorma voi johtaa rikossyytteeseen kuolemantuottamuksesta

6:27img
Videolla Kristel Pynnönen kertoo myös, mihin lumet saa omalta pihalta kolata.
Julkaistu 14.01.2021 12:01

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Suomessa on sattunut tapauksia, joissa lumikuorman putoaminen katolta on johtanut ihmisen kuolemaan ja sitä kautta syytteeseen kuolemantuottamuksesta.

MTV Uutisten haastattelema Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa, että erityistä huolellisuutta on noudatettava korkeiden kiinteistöjen osalta, joiden välittömässä läheisyydessä on jalkakäytävä.

Suomessa lumikuorman putoamiseen liittyvät tapaukset, joista on seurannut kuolemantuottamussyytteitä, ovat kaikki tapahtuneet kerrostalojen edustalla.

– Riski on kaikkein suurin kaupunkien keskustoissa. Tällöin lumi pääsee usein putoamaan hyvin korkealta ja kuorma on painava, Pynnönen toteaa.

– Vaara on usein sellaisen talon edustalla, missä on vierellä jalkakäytävä. Silloin kun vieressä on kulkuväylä, kiinteistön omistajalta edellytetään vielä enemmän. Täytyy olla huolellinen ja tehdä sellainen ratkaisu, ettei vaara pääse syntymään. Silloin kysymykseen tulevat puomit ja varoituskyltit, hän jatkaa.

Riittävää huolellisuutta edellytetään

Rikoslain mukaan ”Kuolemantuottamuksesta tuomitaan se, joka huolimattomuudellaan aiheuttaa toisen kuoleman. Kuolemantuottamus on henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos. Kuolemantuottamus eroaa tahallisesta taposta ja murhasta siinä, että rangaistusvastuun syntymiselle riittää huolimattomuus.“

– Kun huolimattomuudesta puhutaan, voidaan miettiä sitä, millaista huolellisuutta voidaan edellyttää. Kiinteistönomistajan velvollisuus on huolehtia siitä, ettei lumikuorma aiheuta vaaratilanteita.

– Jos tässä ei toimita huolellisesti, voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa toisen kuoleman. Tällöin kuolemantuottamussyyte voi tulla kyseeseen.

Kuopion jäälohkaretapaus "avasi silmät"

“Kuolemantuottamukseen syylliseksi todettu voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana”, todetaan rikoslaissa.

– Ensimmäinen tällainen korkeimman oikeuden ratkaisu on Kuopiosta vuodelta 2007. Se avasi silmiä tälle asialle. Siinä tuomittiin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Tässä tapauksessa hän oli myös huoltoyhtiön edustaja.

Kuopion tapauksessa taloyhtiön puheenjohtaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta sakkoihin, kun kerrostalon katolta irronut jäälohkare osui kadulla kulkenutta miestä päähän kohtalokkain seurauksin.

– Ei voi olla silmät kiinni ja täysin passiivinen. Kyllä tässä edellytetään aktiivista toimintaa. Tämä ei ole pelkästään iäkkäiden ihmisten vaara, vaan tuoreimmassakin tapauksessa lumen alle oli jäänyt työikäinen ihminen. Kun jalkakäytävällä kävelee, täytyy ottaa huomioon, että lumi tai jäälohkare voi todellakin katolta tipahtaa.

Lue myös: Jäälohkareturman tuomio pysyi ennallaan

Lumenpudotuksesta sovittava jo syksyllä

Pynnönen antaa omat turvallisuusvinkit taloyhtiöille.

– Kannattaa syksyllä jo hyvissä ajoin tehdä sopimus huoltoyhtiön kanssa, että lumitöistä huolehditaan. Riittävä huolellisuus on se, että huoltoyhtiö huolehtii myös tilanteen valvonnasta – ei ainoastaan auraamisesta ja muusta. Taustalla täytyy selkeästi olla joku taho, joka vastaa siitä, että tilannetta valvotaan ja ryhdytään tarvittaessa nopeisiin toimenpiteisiin.

– Jos asia mietityttää, niin kannattaa pitää silmät auki ja miettiä, onko esimerkiksi puomeja ja kylttejä asetettu. Jos jotakin huomaa, pitää heti ryhtyä toimenpiteisiin. Tämä on ihan jokaisen osuus: Jos huomaa vaaratilanteen, pitää ryhtyä toimiin.

Tuoreimmat aiheesta

Talvi