Ensi yönä kannattaa tuijotella tähtiä ainakin Kainuussa ja eteläisessä Suomessa, sillä selkeä sää mahdollistaa perseidien havaitsemisen.
MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että perseidien näkyvyyshuippu on selkeä ainakin maan etelä- ja keskiosassa, jossa on selkeitä alueita tähdenlentojen bongaamiseen.
– Lapin alueella on runsaasti yösateita, eikä näkyvyyttä perseideille ole, mutta Kainuun ja koillismaan alueella näyttäisi olevan selkeää, joten tähdenlentoja voi havaita.
Perseidit ovat tähdenlentoparvi, jonka parasta havaintoaikaa tällä hetkellä ovat yöt 10.–14. elokuuta ja erityisesti sunnuntain aamuyö 13. elokuuta, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan.
Otitko kuvan tai videon perseideistä taivaalla? Lähetä se MTV Uutisten toimitukselle WhatsAppilla numeroon 040 578 5504, netin kautta osoitteeseen https://mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi!
Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on. Perseidit tunnistaa siitä, että niistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta.
Ursan mukaan tähdenlentojen bongaajan kannattaa ottaa mukaan makuualusta ja pukeutua lämpimästi, sillä tähdenlentoja on mukavinta havaita selällään.
Lue myös: Suomen taivaalla loistanut Space X:n raketti sai monet hieraisemaan silmiä: "Ajateltiin, että mitähän nyt tapahtuu" – katso video
Ursan mukaan perseidit näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Ne kuuluvat yhteen kolmesta runsaimmasta tähdenlentoparvesta joulukuun geminidien ja tammikuun kvadrantidien ohella.
Lue myös: Samuli, 32, sai ikuistettua upean meteoriparven Suomen taivaalla – katso hengästyttävä video!
Tähdenlennot iskeytyvät ilmakehään tyypillisesti noin 60 kilometrin sekuntinopeudella.
Ursa kertoo, että tähdenlennot ovat pyrstötähtien lapsia. Säännölliset meteoriparvet kuten perseidit johtuvat pyrstötähtien eli komeettojen ydinten murusista ja pölystä, joita komeetat jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri.
Osa murusista voi ajautua Maan ilmakehään. Ilmakehään putoava komeettapöly lämmittää ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi, mikä synnyttää ilmaan valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.