Katso kiivas debatti elpymispaketista: Sebastian Tynkkynen kertoo syyt perussuomalaisten jarrutuspuheisiin – "Ministerit eivät vastanneet kysymyksiin"

9:15img
Katso yllä olevalta videolta koko Uutisaamun debatti, jossa elpymispaketista keskustelevat SDP:n Niina Malm ja perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Julkaistu 18.05.2021 08:00
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Eduskunnan täysistunnossa äänestetään tänään EU:n elpymispaketin ja monivuotisen budjetin mahdollistavasta omien varojen päätöksestä. Uutisaamussa aiheesta käytiin kiivasta debattia SDP:n kansanedustaja Niina Malmin ja perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkysen välillä.

Elpymispaketista oli tarkoitus äänestää eduskunnassa jo viime viikolla, mutta äänestys lykkääntyi, koska elpymispakettia vastustavat perussuomalaiset pitkittivät äänestystä edeltävää keskustelua. Yli neljä päivää jatkunut keskustelu elpymispaketista päättyi eduskunnassa lauantaina aamuyöllä.

Lue myös: "En mää lähde tästä mihinkään": Sebastian Tynkkysen jarrutuspuheesta tuli eduskunnan historian pisin, vaikka maskejaan uusineet puhemiehet keskeyttivät edustajan kahdesti

Keskustelua käytiin useina öinä pikkutunneille asti, ja äänessä olivat ennen muuta perussuomalaiset kansanedustajat. SDP:n kansanedustaja Malm kritisoi Uutisaamussa puheenvuorojen tahallista viivyttämistä.

– Täytyy lähteä siitä, että rajaamaton puheoikeus on se, mistä pitää tulevaisuudessakin pitää kiinni. Jokaisella pitää olla mahdollisuus kertoa omat mielipiteensä, ja sen mielipiteen kertomiseen ei rajata aikaa. Mutta jos keskustelu alkaa käydä sen kaltaiseksi, että sitä yritetään venyttää tai siinä organisoidaan puheenvuoroja, niin sitten on aiheellista kysyä, miksi keskustelua halutaan tällä tavoin viivyttää.

Viivyttelyllä pyrittiin synnyttämään kansalaispainetta

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen mukaan viivyttelyllä pyrittiin antamaan aikaa äänestäjille ja kansanedustajille perehtyä paketin sisältöön.

– Tässä on kyse äärimmäisen isosta paketista. Me halusimme antaa kansanedustajille mahdollisimman pitkään aikaa harkita omaa päätöstään ja sitä, tulevatko he tukemaan tällaista moraalitonta pakettia vai eivät.

Tynkkysen mukaan viivyttelyllä pyrittiin synnyttämään myös kansalaispainetta kansanedustajien suuntaan, sillä asia ei ollut esillä vielä edellisten eduskuntavaalien aikaan, eivätkä kansalaiset näin ollen päässeet koskaan ilmaisemaan mielipidettään siitä.

– Olen todella pettynyt siihen, että nämä keskustelut ovat olleet sen tyyppisiä, että ministerit ovat pyrähtäneet paikalle noin tunniksi, vastanneet kysymyksiin joko ohi tai eivät varsinaiseen argumenttiin, ja sen jälkeen on siirrytty seuraavaan kysymykseen. Haastoa ei ole päästy käymään, Tynkkynen lisää.

"Äänestys saattaa olla todella täpärä"

Perussuomalaisten maratonpuheilla oli Tynkkysen mukaan tarkoitus käännyttää erityisesti kokoomuksen ja keskustan kansanedustajia äänestämään elvytyspakettia vastaan.

– Minä uskon, että tosi moni hiljainen keskustan kansanedustaja, joka ei ole aiemmin sanonut äänestävänsä ”ei”, tulee asian kanssa ulos ja loppupeleissä tämä äänestys saattaa olla todella täpärä.

SDP:n Malmin mukaan kansanedustajan vastuisiin kuuluu myös päätösten tekeminen, ja hän toivoo jokaisen tekevän päätöksensä puhtaalla omallatunnolla ja itselleen tärkeillä perusteilla ilman valtavaa julkista painetta.

– Nyt tässä on käynyt niin, että samoilta ihmisiltä tulee valtavia määriä sähköposteja ja niiden alle hukkuu paljon sellaista asiaa, mikä olisi syytä ottaa vielä tässä vaiheessa huomioon. Tästä olen vähän huolissani, että tärkeät asiat voivat jäädä tällaisen sähköpostien trolliarmeijan jalkoihin. Siellä on ihan oikeasti järkeviä kannanottoja ja järkeviä pyyntöjä sähköposteissa, mutta onko se enää kovin avointa, jos halutaan vaikuttamalla vaikuttaa?

Uutisaamussa nähdyssä keskustelussa tartutaan Malmin käyttämään trolliarmeija-termiin, mutta kuinka Sebastian Tynkkynen vastaa tähän? Katso koko debatti yllä olevalta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta