Sveitsissä pohditaan rauhaa Ukrainaan: Biden Hollywoodissa

Ukraina tekee Venäjälle ehdotuksen sodan lopettamisesta sen jälkeen, kun siitä on sovittu kansainvälisen yhteisön kanssa, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Ukrainan rauhankonferenssissa Sveitsissä tänään.

– Meidän on päätettävä yhdessä, mitä oikeutettu rauha maailmalle merkitsee, ja miten se voidaan saavuttaa oikeidenmukaisella tavalla. Tämän jälkeen se esitetään Venäjän edustajille niin, että toisessa rauhankokouksessa voimme saada aikaan sodan todellisen lopun, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi ei kertonut, onko hän valmis suoriin keskusteluihin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Sveitsinkin mukaan tavoitteena on saada sodan molemmat osapuolet neuvottelupöytään joskus tulevaisuudessa. Venäjä on puolestaan ilmoittanut, ettei se pidä Sveitsiä puolueettomana kokousisäntänä.

Sveitsin presidentti Viola Amherd korosti uusien kokousten tarvetta omassa puheenvuorossaan.

– Emme pysty sen paremmin päättämään kuin neuvottelemaankaan rauhasta täällä Bürgenstockissa, mutta toivomme voivamme inspiroida prosessia kohti oikeutettua ja kestävää rauhaa. Siihen suuntaan toivomme voivamme ottaa konkreettisia askelia, Amherd muistutti.

– Me voimme valmistaa maaperää suorille neuvotteluille sotivien osapuolien välillä. Siksi me täällä olemme, hän jatkoi.

"Länneltä valtava määrä epärakentavia reaktioita"

Suomea kokouksessa edustava presidentti Alexander Stubb muistutti hänkin, että kyseessä on alustava kokous.

– Mutta jos rauhasta ei puhuta, sitä ei koskaan saavuteta, hän sanoi.

Stubb sanoi suomalaismedialle puhuessaan myös pitävänsä Kiinan roolia konfliktin ratkaisussa aivan keskeisenä ja toivoi, että se vetoaisi Putiniin sodan lopettamiseksi.

Stubb tyrmäsi myös Venäjän niin kutsutun "rauhanaloitteen" ja muistutti, ettei hyökkäyssodan aloittajalla ja kansainvälisen oikeuden rikkojalla ole valtuuksia todeta, millä keinoin rauhaa lähdetään rakentamaan.

Länsimaiden yksituumaisesti torppaamassa esityksessä Putin totesi perjantaina, että sota voi loppua, jos Ukraina luopuu tavoitteestaan liittyä sotilasliitto Natoon ja luovuttaa Venäjälle neljä aluetta, joita se ei tälläkään hetkellä edes kokonaan hallitse.

Tänään muun muassa Italian pääministeri Giorgia Meloni tylytti Putinia toteamalla, ettei pidä kovin hyvänä ehdotuksena neuvottelujen alulle tarjousta, jossa ukrainalaisten pitäisi vetäytyä Ukrainasta.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov totesikin valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan lännen vastanneen ehdotukseen "valtavalla määrällä epärakentavia reaktioita".

Yhdysvalloilta lisää apua Ukrainalle

Yhdysvallat kertoi juuri kokouksen alla antavansa Ukrainalle 1,5 miljardin dollarin edestä lisää apua. Maan varapresidentti Kamala Harris ilmoitti asiasta lausunnossa.

Apuun sisältyy 500 miljoonaa dollaria rahoitusta Ukrainan energiasektorille. Lisäksi aiemmin ilmoitetusta tuesta yli 300 miljoonaa dollaria uudelleenohjataan energiasektorin hätärahoitukseen.

– Tällä rahoituksella korjataan sodassa vahingoittunutta energiainfrastruktuuria, laajennetaan energiantuotantoa, kannustetaan yksityisen sektorin investointeja ja suojellaan energiainfrastruktuuria, Harris sanoi lausunnossaan.

Tukipaketti sisältää myös lähes 400 miljoonaa dollaria humanitaarista tukea, jolla autetaan muun muassa hyökkäyssodan takia pakolaisiksi joutuneita ihmisiä. Ulkoministeriö aikoo antaa kongressin tuella vielä 300 miljoonaa dollaria apua Ukrainan siviiliturvallisuuteen.

Harris edustaa Yhdysvaltoja rauhankonferenssissa, koska G7-kokoukseen aiemmin arkiviikolla osallistunut presidentti Joe Biden matkusti takaisin Yhdysvaltoihin osallistuakseen presidentinvaaleja koskevaan varainkeruutilaisuuteen Hollywoodissa.

Lue myös:

    Uusimmat