Japanissa koettiin historiallinen hetki tiistaina, kun suosittu keisari Akihito luopui vallasta. Nyt ensimmäisen kerran 200 vuoteen kruunusta luopui elossa oleva keisari. Krysanteemivaltaistuimen uusi haltija on kruununprinssi Naruhito.
Kruunusta luopumisen seremonia järjestettiin "mäntyhuoneessa" keisarillisten perheenjäsenten ja kutsuttujen vieraiden läsnä ollessa. Lyhyessä puheessaan 85-vuotias Akihito kertoi 30 vuoden valtakaudellaan suorittaneensa velvollisuutensa "syvästä kunnioituksesta ja rakkaudesta kansaa kohtaan".
– Se on ollut suuri siunaus, Akihito sanoi.
Hän sanoi myös rukoilevansa rauhaa ja onnea kaikille ihmisille Japanissa ja kaikkialla maailmassa.
Tilaisuudessa Japanin pääministeri Shinzo Abe kiitti keisaria, joka nousi valtaistuimelle vuonna 1989. Pääministerin mukaan muun muassa luonnonkatastrofien uhrien luona vieraillut keisaripariskunta antoi Japanin kansalle rohkeutta ja toivoa.
– Hänen majesteettinsa on täyttänyt velvollisuutensa Japanin symbolina, Abe sanoi.
Keisarin rooli seremoniallinen
Sateesta huolimatta satoja kansalaisia oli kerääntynyt keisarillisen palatsin edustalle.
– Olen liikutuksen vallassa, sanoi 50-vuotias pankkitoimihenkilö Yayoi Iwasaki kyyneleet silmissään.
– Aiemmin valtaistuimelle on noustu keisareiden kuoltua, eivätkä ihmiset ole tienneet, pitäisikö heidän olla iloisia ja juhlia tapahtumaa. Mutta nyt olen varma, että voimme juhlia ja toivottaa tervetulleeksi uuden aikakauden, hän lisäsi.
Poikkeuksellisen vallanvaihdon mahdollisti erikoislaki, jonka parlamentti hyväksyi pari vuotta sitten.
Keisarin asema on Japanissa seremoniallinen. Keisarin poliittinen valta riisuttiin toisen maailmansodan jälkeen, kun Yhdysvallat miehitti Japanin.
Japanin keisarillista dynastiaa pidetään maailmanhistorian pisimpään jatkuneena katkeamattomana kuninkaallisena dynastiana. Perinnetiedon mukaan sen valtakausi on jatkunut yli 2 600 vuotta.
Dynastian perustaja Jimmu ja monet hänen seuraajansa ovat kuitenkin mytologisia hahmoja, joista ei ole vankkaa historiallista todistusaineistoa. Historiallisesti olemassa olleiksi vahvistettujen keisarien perimysjärjestys alkaa 500-luvun tienoilta.