Pese ja huuhtele kattilat ennen käyttöönottoa. Hankalasti irrotettavat etiketit voi liottaa ruokaöljyllä, näin ei tule naarmuja.
Kattilan käyttö:
- Käytä sopivan kokoista kattilaa liedelle, neste ei kiehu yli niin helposti.
- Kun neste alkaa kiehua, vähennä lämpöä heti.
- Kattila voi olla levyn kokoinen tai hiukan suurempi.
- Liedellä olevassa kattilassa tulee aina olla nestettä, kattilaa ei tule kuumentaa tyhjillään.
Ruostumaton teräs
- Kestää konepesun.
- Lisää suola valmiiseen ruokaan tai aikaisintaan silloin kun keitos alkaa kiehua. Kylmään veteen lisätty suola syövyttää terästä.
Pinnoitetut astiat
- Älä kuumenna tyhjillään. Liian korkea lämpötila vioittaa pinnoitusta, etenkin ylikuumennus tyhjänä.
- Käytä muovista tai puista paistinlastaa
- Rikkinäiseen pintaan tarttuu helpommin ruoka.
- Kattilat ja paistinpannut kannattaa pestä kuumassa pesuaineliuoksessa heti käytön jälkeen.
- Pinnoitetut astiat voi pestä myös silloin tällöin koneessa, mutta emaloitu ulkopinta harmaantuu ajan mittaan konepesussa. Konepesu kuivattaa astian pintaa, joten pintaan voi sipaista hiukan ruokaöljyä.
Alumiini
- ei astianpesukoneeseen
- pesu astianpesuaineella
Emali
- kestää konepesun
- varottava kolhimista ja pudottamista
Valurauta
- pese heti käytön jälkeen kuumalla vedellä tai pyyhi puhtaaksi talouspaperilla
- kuivaa huolellisesti joko uunin tai lieden jälkilämmöllä, näin estät ruostumisen
- älä käytä pesuaineita
- ei kestä konepesua
- suojaa valurautaiset astiat rasvapolttamalla
Kattiloiden kirkastus
Keitä etikkaliuosta kattilassa (2 dl etikkaa/ 1 l vettä). Sama keino käy myös marja- ja ruostetahrojen poistoon.
Pohjaanpalaneet ruoat:
Kiehauta pyykinpesujauhetta (2 rkl/ 1l vettä) kattilassa, anna kiehua pari minuuttia. Jos pohjaanpalneet ovat edelleen tiukasti kiinni, ripottele pyykinpesujauhetta, konetiskiainetta tai soodaa kostean kattilan pohjalle. Laita kelmu kattilan päälle ja anna vaikuttaa.