Katujengi Kurdish Mafia ei ollut järjestäytynyttä rikollisuutta – Milan Jaffin tuomio lieveni huomattavasti

Pääseekö Jaff pian vapaaksi? Rikostoimittajat kertovat katujengien tilanteesta 6:45
Pääseekö Jaff pian vapaaksi? Rikostoimittajat kertovat katujengien tilanteesta.

Hovioikeus on antanut tuomion niin sanotussa Kurdish Mafiaa ja räppäri Milan Jaffia koskevassa katujengitapauksessa.

Helsingin käräjäoikeuden 31.5.2022 antamaa tuomiota käsiteltiin 11 vastaajan valitusten johdosta, hovioikeus kertoo tiedotteessaan. Käräjäoikeus oli lukenut vastaajien syyksi useita rikoksia 14.6.–8.10.2021.

Teoista vakavimpia olivat kahden vastaajan syyksi luettu tapon yritys Espoossa 5.9.2021 sekä yhdeksän vastaajan syyksi luettu henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu, jonka oli ollut määrä kohdistua 8.10.2021 tapahtumaan ravintola Kaivohuoneella.

Milan Jaff, räppäri Cavallini ja joukko muita syytettyjä otettiin kiinni autosta syksyllä 2021. Helsingin käräjäoikeuden mukaan syytetyt olivat matkalla Kaivohuoneelle ja suunnitelleet tekevänsä siellä järjestetyssä räppitapahtumassa vakavaa väkivaltaa.

Jaff ja Cavallini, oikealta nimeltään Yahye Mohamud, tuomittiin toukokuussa 2022 käräjillä vuosien vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Molemmat kiistävät syytteet ja vaativat hovioikeudessa niiden hylkäämistä.

Hovioikeus lievensi Jaffin tuomiota merkittävästi ja katsoi, että hänelle tulee määrätä 6 vuoden ja 2 kuukauden vankeusrangaistus. Käräjäoikeus oli tuominnut hänelle 10 vuoden tuomion.

Mohamudin 9 vuoden vankeustuomio taas lieveni 6 vuoteen ja 7 kuukauteen vankeutta.

Ei järjestäytynyttä rikollisuutta

Hovioikeus perusteli tuomioiden lieventämistä sillä, että että ne oli käräjäoikeudessa annettu kovennettuina sen perusteella, että he olivat tehneet rikoksensa osana järjestäytyneen rikollisuuden ryhmää.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi, että rikoksia ei väitetyllä tavalla ollut tehty osana Kurdish Mafia -nimellä tunnetun ja tunnuksenaan numeroa 47 käyttäneen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Katujengi Kurdish Mafia ei siis oikeuden mukaan ollut lain tarkoittamalla tavalla järjestäytyneen rikollisuuden ryhmä.

Hovioikeus arvioi, että useista tekijöistä koostunut ryhmä oli sinänsä ollut valmis käyttämään väkivaltaa suojellakseen jäsentensä koskemattomuutta ja kunniaa. Ryhmässä oli lisäksi viitteitä jäsentyneisyydestä. 

Tekojen taustalla oli ollut nuorten henkilöiden ryhmittymä sekä sen jäsenten vihanpidon ja koston kierre suhteessa heille vastakkaisiksi koettuihin henkilöihin, hovioikeus kirjoitti tiedotteessaan.

Ryhmittymän vakiintumisesta, sen koossa pysymisen kestosta tai käskyvaltasuhteista ei kuitenkaan ollut esitetty sellaista selvitystä, jonka perusteella näitä seikkoja olisi voitu luotettavasti arvioida. Asiaa kokonaisuutena arvioiden hovioikeus arvioi toisin kuin käräjäoikeus, että ainakaan vielä kysymyksessä ei voitu katsoa olevan järjestäytynyt rikollisryhmä. 

Seitsemän rangaistukset alenivat

Kaikkiaan hovioikeus alensi seitsemän vastaajan rangaistusta ja määräsi alaikäisenä rikoksen tehneen vastaajan vankeusrangaistuksen ehdolliseksi.

Hovioikeus hylkäsi yhden vastaajan osalta avunantoa pahoinpitelyyn koskevan syytteen ja katsoi kuuden vastaajan osalta vahingontekorikoksen sisältyneen heidän syykseen luettuun törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Muilta osin käräjäoikeuden tuomiota ei vastaajien syyksi luettujen rikosten osalta muutettu. 

Hovioikeus oli erimielinen tapon yrityksen syyksilukemisesta sekä syyksilukemisesta valmistelurikoksessa muiden kuin keskeisten tekijöiden osalta.

Lue myös:

    Uusimmat