Ilmanlaatu voi olla huono pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla katupölyn vuoksi, HSY tiedottaa.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa ilmanlaatua ja katupölytilannetta eri puolilla pääkaupunkiseutua, ja tänä maanantaiaamuna 14.3.2022 havaittiin, että ilmanlaatu oli pääväylien varsilla monin paikoin erittäin huono. HSY:n tiedotteen mukaan korkeita pölypitoisuuksia esiintyy myös vilkasliikenteisten katujen varsilla eri puolilla pääkaupunkiseutua ja muuta Uuttamaata.
– Ilmanlaatu on tällä hetkellä paikoin huono pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla. Etenkin pääväylien varsilla voi esiintyä sankkoja pölypilviä. Pölypitoisuudet ovat ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna, kertoo tiedotteessa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.
Pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä oleva katupöly heikentää ilmanlaatua myös tulevina päivinä. Erityisesti asfalttia kuluttavat nastarenkaat tuottavat katupölyä, jota liikennevirta ja tuuli sitten nostavat ilmaan. THL:n mukaan kkatupöly on haitallisinta silloin, kun se on tarpeeksi hienojakoista tunkeutuakseen alempiin hengitysteihin.
– Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan. Aurinkoisina ja kuivina päivinä pölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä, Kousa kertoo.
Paikkakuntasi sääennusteen voit katsoa osoitteesta mtvuutiset.fi/saa.
Lue myös: Asiantuntija kertoo kaksi tapaa suojautua katupölyltä: "Kuka vain voi saada oireita"
He ovat erityisen herkkiä katupölylle
HSY muistuttaa, ettei katupölyn hengittäminen ole terveellistä kenellekään. Erityisen herkkiä pölyn terveysvaikutuksille ovat kuitenkin astmaatikot, pikkulapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly aiheuttaa ärsytystä, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Usein katupöly pahentaa myös sydän- ja hengityssairaiden oireita.
Mutta miten katupölyn seuraukset erottaa allergiasta tai vaikkapa koronasta? Lue täältä lisää oireista.
Katupölyä voi ehkäistä turhaa autoilua välttämällä. Autoilijoiden kannattaa vaihtaa kesärenkaat heti sään salliessa. Välttääksesi katupölyn hengittämistä älä ulkoile vilkasliikenteisillä kaduilla, vaan suuntaa mieluummin puistoihin tai meren äärelle. Pidä ikkunat kiinni pölyisinä päivinä.
Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua, HSY lohduttaa. Ennen kuin kadut varsinaisesti puhdistetaan, pölyämistä vähennetään myös kastelemalla katupintoja laimealla kalsiumkloridiliuoksella, joka pitää pinnan kosteana ja sitoo pölyä kadun pintaan.
Lue myös: Jos silmät kutisevat ja nenä vuotaa autossa istuessa, kannattaa tehdä äkkiä tämä toimenpide
Lue myös: Miksi nenä vuotaa? Näin erotat katupölyn, siitepölyn ja koronan aiheuttamat oireet
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: HSY, THL