Kavala kevätriski voi koitua jopa kohtaloksi – asiantuntija kertoo kolme keinoa suojautua

Näin suojaudut katupölyltä – aiheuttaa kymmeniä ennenaikaisia kuolemia vuodessa 10:59
Miten Helsingin kaupunki pyrkii vähentämään katupölyä? Katso koko katupölykeskustelu videolta.

Katupöly aiheuttaa lähes jokaiselle ärsytysoireita, mutta pitkäaikaissairaiden kohdalla pienhiukkasille altistuminen voi koitua jopa kohtaloksi. Viiden jälkeen -ohjelmassa kerrottiin, miten katupölyltä voi suojautua.

Lumien sulaessa todennäköisyys kaatua jalkakäytävällä vähenee, mutta ulkoilijaa alkaa sen sijaan vaania salakavalampi terveysriski – nimittäin katupöly.

Lumisen talven myötä kaduille on heitetty paljon hiekoitussepeliä, joka murskautuu vähitellen yhä pienemmäksi ja pienemmäksi. Katujen kuivuessa kaikki talven aikana kertynyt pöly paljastuu ja nousee ilmaan.

Katupöly koostuu pääasiassa karkeista hiukkasista. Terveydelle haitallisinta se on hienoksi jauhautuneina pienhiukkasina, jotka pääsevät tunkeutumaan alempiin hengitysteihin ja jopa verenkiertoon.

Pölyn mukana elimistöön pääsee asfaltin pinnasta auton renkaiden jauhamia partikkeleita, hiekoitushiekan mineraaleja, autojen osista peräisin olevia metalleja ja kumihiukkasia, kasvijäänteitä, bakteereja, homeita ja siitepölyä.

Katupöly ongelma etenkin pitkäaikaissairaille

Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kirvelyä, nenän vuotamista ja yskää.

– Lähestulkoon kaikki, jotka tuolla nyt kulkevat oikein pahasti pölisevillä kaduilla ja teillä, jollain tavalla oireilevat, Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs sanoo.

Pidempiaikainen altistus katupölylle voi johtaa pysyviinkin haittoihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että katupöly aiheuttaa vuosittain 50–60 ennenaikaista kuolemaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Ijäs kertoo, että katupöly on ongelma etenkin pitkäaikaissairaille. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeista tai hengityselinsairauksista kärsivät voivat joutua katupölystä johtuvien komplikaatioiden vuoksi sairaalahoitoon.

Toisin kuin allergiaoireisiin katupölyyn ei ole varsinaista lääkettä. Tehokkain tapa välttää haitat on pysyä kaukana vilkkaista teistä pahimpaan pöllyämisaikaan. Katso alla olevalta videolta kolme lisäkeinoa suojautua katupölyltä ja vähentää sen aiheuttamia oireita.

Kolme keinoa suojautua katupölyn haitoilta 2:36
Katso video: Nämä keinot auttavat suojautumaan katupölyltä.

Osittaislähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat