Siitepölyallergiasta kärsivillä on ollut poikkeuksellisen hankala kevät. Koivun siitepölyä on ollut runsaasti ja nyt kun se on vähenemässä, heinät alkavat kukkia. Oireita ovat saaneet myös sellaiset ihmiset, jotka eivät ole aiemmin kärsineet siitepölyallergiasta.
Äkkinäinen lämpö sai koivut kukkimaan aikaisin ja runsaasti ja ilma täyttyi siitepölystä.
Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvontapuhelin on soinut jatkuvasti. Neuvoja ovat kysyneet myös sellaiset ihmiset, joilla ei ole aiemmin ollut allergiaoireita. Ensiapu löytyy yleensä lääkkeistä.
– Totta kai se antihistamiinitabletti on se ensimmäinen vaihtoehto. Se auttaa nopeasti. Jos se ei riitä, niin paikallishoidot, nenäsumutteet ja silmätipat. Sitä nenäsumutetta pitää sitten käyttää viikko ennen kuin se alkaa tehota, opastaa Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.
Siedätyshoidosta apua ensi kevään allergiaan
Oireita voi lievittää myös huuhtelemalla ärtyneitä limakalvoja nenäkannulla.
Lääkäriin kannattaa suunnata, jos kotikonstit eivät helpota oloa.
Siedätyshoito on osoittautunut tehokkaaksi hoitomuodoksi, mutta siitä on apua vasta ensi vuoden allergiakauteen.
– Siedätyshoitoa ei voi aloittaa ennen kuin siitepölykausi on ohitse eli syksyllä, syyskuun alkupuolella. Siihen mennessä moni jo ehtii unohtaa oireensa. Siksi neuvommekin pitämään oirepäiväkirjaa, etteivät ne oireet unohdu. Nyt voi myös jo valmiiksi varata ajan lääkärille siedätyshoitoarvioon. Siedätyshoito on niin tehokas, että se auttaa jo seuraavana keväänä, kun hoito aloitetaan hyvissä ajoin syksyllä, kertoo Vuorenmaa.
Liika siisteys lisää allergioiden määrää
Siitepölyallergiasta kärsii joka viides suomalainen. Niin Suomessa kuin muissakin länsimaissa sisätiloihin keskittynyt elämä ja ylihygieenisyys lisää allergioiden määrää.
– Allergia on hyvinvointisairaus. Me eletään vähän liian puhtaasti eli kannattaa lähteä ulos luontoon eli haastaa sitä omaa immuunipuolustustansa. Ei tietenkään kannata rynnätä luontoon nyt, jos on pahasti tukossa siitepölyaikaan, mutta muuten. Esi-isämme tekivät työnsä metsissä ja pelloilla, mutta me työskentelemme pääasiassa sisätiloissa. Immuunipuolustuksellamme ei ole tarpeeksi haasteita ja se alkaa pitää siitepölyhiukkasia vihollisena, selittää Vuorenmaa.
Koivun osalta pahin siitepölykausi on ohi Etelä-Suomessa, mutta pohjoisessa koivun siitepölyä voi vielä olla runsaasti ilmassa. Nyt kukintaansa aloittelevat heinät eli monen siitepölyallergikon piina jatkuu.
Siitepölytilanteen voi tarkistaa täältä.