Tutkijat ymmällään: Miksi kauhua kylvävä koronavirus aiheuttaa lapsille vain lieviä oireita? "Emme ymmärrä ilmiötä täysin"

Maailmalla jylläävä koronavirus kylvää kauhua ja Kiinassa tartuntoja on raportoitu olevan jo yli 70 000. Nyt tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että sairaalahoitoa saavien joukossa on hyvin vähän lapsia. Asiasta kertoo Livescience.

Lieviä hengitystieoireita saaneita ei testata koronaviruksen varalta ja suurimmalla osalla lapsista on ollut vain vähäisiä ja nopeasti ohi meneviä oireita. Tutkijat ovat ymmällään.

Sairaalahoitoon joutuva on keskimäärin 56-vuotias

JAMA kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan Wuhanin seudulla sairaalahoitoa tarvinneiden koronaan sairastuneiden keskimääräinen ikä oli 56. Sukupuolijakauma oli melko tasainen: noin puolet sairastuneista oli miehiä, puolet naisia.

Lapset saavat yleisesti ottaen virustartuntoja yhtä herkästi kuin aikuisetkin, mutta he toipuvat niistä nopeammin kuin vanhempansa ja isovanhempansa.

Tämä ilmiö on havaittavissa esimerkiksi vesirokon kanssa, joka on aikuisille paljon vaarallisempi kuin lapsille. Aikuisilla on 25-kertainen riski kuolla vesirokkoon lapsiin verrattuna.

Nyt ilmiö on havaittu myös koronaviruksen kanssa: suurin osa vakavasti sairastuneista tai kuolleista on ollut vähintään 49-vuotiaita.

Lasten oireet ovat olleet vähäisiä ja menneet nopeasti ohi.

– Yksi syy saattaa olla se, että lapset eivät ole vielä altistuneet niin paljon tupakansavulle ja ilmansaasteille kuin aikuiset, sanoo tohtori Andrew Pavia Utahin yliopistosta.

– Toinen syy voi olla se, että lasten terveydentila on yleisesti ottaen parempi, eikä heillä ole niin paljon kroonisia sairauksia. SARSin ja MERSin puhjetessa aikuisilla, joilla oli muita kroonisia sairauksia, oli suurempi riski menehtyä näihin virustauteihin, lisää epidemiatutkija Krys Johnson.

"Emme ymmärrä ilmiötä"

Lasten immuunijärjestelmä on vielä jonkin asteinen mysteeri ja koronavirus on lisännyt hämmennystä.

– Emme ymmärrä ilmiötä täysin. Se saattaa johtua siitä, että lasten immuunijärjestelmä on erilainen kuin aikuisten, Pavia pohtii.

– Synnynnäinen immuunivaste saattaa olla tehokkaampi, kuin pitkään kehittynyt immuunivaste, hän jatkaa.

Synnynnäinen immuunivaste on tietyllä tapaa aktiivisempi: se reagoi välittömästi tunkeutujiin.

– Kyse ei ole siitä, etteikö lapsille tulisi oireita. Hehän saavat keuhkokuumeen koronaviruksesta. Mutta heille ei tule yhtä voimakkaita oireita kuin aikuisille, sillä heidän immuunijärjestelmänsä pystyy taistelemaan paremmin virusta vastaan, Johnson sanoo.

Toistaiseksi tutkijat eivät ole onnistuneet antamaan asialle virallista selitystä. Virus jatkaa leviämistään, mutta lieviä oireita saaneita lapsia ei todennäköisesti tulla testaamaan lainkaan. 

On vaikea arvioida tarkkaa määrää siitä, kuinka moni lapsi on sairastunut Kiinasta liikkeelle lähteneeseen koronavirukseen, sillä Kiinan arviot sairastuneista muuttuvat jatkuvasti ja tartunnan määrittelytapaakin on muutettu välillä.

Lue myös:

    Uusimmat