Brittihovin historiassa on kohdattu useita tragedioita sekä vaaratilanteita, mutta vuosina 1974-1982 nähtiin niistä erityisen monta.
Brittihovin kuninkaallisen perheen historiaan mahtuu useita traagisia tapahtumia ja kuninkaalliset perheenjäsenet ovat olleet lukuisten erilaisten vaaratilanteiden kohteina. Vuosien 1974-1982 aikana kuninkaallinen perhe kohtasi erityisen monta kauhua, jotka listasimme tähän artikkeliin.
Prinsessa Annen kidnappausyritys
Vuonna 1974 kuninkaallinen perhe järkyttyi kidnappausyrityksestä, jonka kohteeksi joutui nuori, tuittupäisyydestään tunnettu ammattiratsastajana uraa luonut prinsessa.
Tuolloin 23-vuotias prinsessa Anne, kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin ainut tytär ja toiseksi vanhin lapsi, oli matkalla takaisin Buckinghamin palatsiin osallistuttuaan hyväntekeväisyystapahtumaan ensimmäisen aviomiehensä Mark Phillipsin kanssa. Matkalla Annea kuljettaneen auton matkan katkaisi toinen auto, joka ajoi kulkuneuvon eteen.
Kyseisen auton kuljettaja oli Ian Ball, joka nousi autostaan ja lähestyi prinsessan saattuetta aseen kanssa. Ball ampui Annen kuljettajaa Alexander Callenderia sekä turvamiestä Jim Beatonia, paikalla ollutta toimittajaa Brian McConnellia, joka yritti puuttua tilanteeseen sekä St. Jamesin palatsilla töissä ollutta poliisikonstaapelia Michael Hillsia. Kaikki miehet selvisivät välikohtauksesta hengissä.
Yksi Ballin laukauksista osui prinsessan suojaksi pyrkivää Beatonia olkapäähän. Beaton yritti ampua hyökkääjää kohti, mutta hän ampui harhaan. Toisella yrityksellä Beatonin oma ase jumittui.
Tällä välin Ball, joka suunnitteli kidnappaavansa prinsessan ja vaativan tästä 2 miljoonan punnan arvoisia lunnaita, yritti saada Annen pois autosta. Prinsessa Annen kerrotaan olleen tilanteessa uskomattoman rauhallinen ja antaneen lopulta kidnappaajalle tiukan ja kuuluisan vastauksensa.
– Not bloody likely, (vapaasti suom. ei perkele onnistu), prinsessa oli vastannut kidnappaajalle.
Tilanne päättyi siihen, että ohi kulkenut nyrkkeilijä Ronnie Russell löi Ballia päähän. Ball yritti paeta mutta tämä saatiin pian kiinni. Kaikki välikohtauksessa haavoittuneet neljä miestä saivat kunniamerkit rohkeudestaan tilanteessa, jossa prinsessan henki ja turvallisuus olivat uhattuina.
LUE MYÖS: Prinsessa Anne 70 vuotta! Kuninkaallisen perheen kapinallisena tunnettu prinsessa sai hovilta ylevät onnittelut
Nykyään 77-vuotias Beaton on kertonut, että tapauksen jälkeen kuninkaallisten suojelua uudistettiin suurella kädellä. Beatonin mukaan tuohon aikaan hänellä oli ainoastaan yksi ase käytössään ja hän myös vastasi prinsessan suojelusta yksin. Hyökkäyksen jälkeen kuninkaallisten suojelua lisättiin niin, ettei kukaan turvamies toiminut enää yksin. Myös asetyyppi, joka lukittui kun Beaton yritti puolustautua, poistettiin käytöstä välittömästi.
– Koulutus oli olematonta, mutta taas, luulimme, ettei mitään tulisi tapahtumaan. He (turvamiehet) ovat nykyään erittäin korkeasti koulutettuja sekä erikoistuneita.
Prinsessa Anne on puolestaan muistellut pyrkineensä olemaan tilanteessa mahdollisimman kohtelia hyökkääjää kohtaan. Annen mukaan välikohtaus kesti vähintään kymmenen minuuttia. Prinsessa kertoo menettäneensä malttinsa vasta siinä kohtaa, kun Ball yritti repiä tämän autosta ulos Annen mekkoon tarttuen.
Nykyään kuninkaallisia suojellaan todellakin erilaisella tavalla kuin 1970-luvulla. Kuninkaallisen perheen suojelun tasosta kertonee muun muassa se, että prinssi Harryn puoliso herttuatar Meghan kävi läpi erillisen kidnappauskoulutuksen ennen liittymistään kuninkaalliseen perheeseen.
Ennen kuninkaallisia häitä uutisoitiin, että Meghan kävi läpi kahden päivän mittaisen koulutuksen, johon kuului muun muassa vale-kidnappaus, jonka tarkoituksena oli opettaa tulevalle herttuattarelle esimerkiksi neuvottelutaitoja sekä totuttaa tämä siihen, miltä ammunta oikeasti kuulostaa, mikäli hän ikinä päätyisi vaaralliseen tilanteeseen.
Meghanille opetettiin lähteiden mukaan koulutuksessa kuinka tämä voi varautua kaikista pahimpiin skenaarioihin, mikäli hän joutuisi koskaan kidnappauksen uhriksi. Herttuatar muun muassa oppi kuinka selvitä yksin, mikäli hänen pelastajansa joutuisivat itse ammutuiksi.
Brittimedioiden mukaan kaikkien kuninkaallisen perheen jäsenten on nykyään käytävä läpi kyseinen koulutus.
LUE MYÖS: Harvinaisen hellyttävä video leviää: prinsessa Anne auttaa äitiään kuningatar Elisabetia videopuhelun kanssa – lohkaisi nasevan kommentin tilanteesta
Lordi Mountbattenin salamurha
Lordi Louis Mountbatten, joka tunnettiin tutummin brittihovin perheessä nimellä "uncle Dickie" (suom. Dickie-setä), menehtyi traagisesti salamurhan seurauksena vuonna 1970-luvun lopussa. Mountbatten oli prinssi Philipin äidin pikkuveli, eli prinssin setä. Dickie oli varsin läheinen myös Elisabetin ja Philipin vanhimman lapsen prinssi Charlesin kanssa, ja miehen kerrotaankin olleen nuorelle Walesin prinssille eräänlainen isähahmo.
Kohtalokkaana vuoden 1979 elokuisena päivänä lordi joutui irlantilaisen vasemmistonationalistisen terroristijärjestön IRA:n salamurhan kohteeksi. Brittihallintoa vastaan Pohjois-Irlannissa vuosikausia taistellut järjestö oli ottanut Mountbattenin kohteekseen jo kauan aiemmin. Vuonna 1978 tarkka-ampuja yritti ampua Mountbattenin tämän ollessa merellä, mutta huonon sään takia murha ei onnistunut.
Mountbatten omisti vaimonsa Edwinan kanssa naisen perimän linnan, joka sijaitsi Irlannissa. Dickie vietti linnassa useita lomia perheensä sekä lähisukulaistensa kanssa. Elokuussa 1979 perhe oli vuotuisella matkallaan kyseisessä sukulinnassa.
27. elokuuta Mountbatten päätti viedä perheensä kalastamaan, mikä oli heille normaali tapa viettää vapaa-aikaa yhdessä. IRA:n jäsenet olivat tietoisia kalastusretkestä ja asettivat yli 20 kiloa painaneen pommin perheen veneen pohjaan. Pommi räjäytettiin kaukolaukaisimella, jonka myötä Mountbatten, hänen 14-vuotias lapsenlapsensa Nicholas Knatchbull sekä Mountbattenin tilalla työskennellyt 15-vuotias Paul Maxwell kuolivat välittömästi. Nicholas Knatchbullin isänpuoleinen isoäiti Dorothy Brabourne menehtyi vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.
Muut Mountbattenin kalastusveneellä olleet sukulaiset loukkaantuivat vakavasti, mutta selvisivät pommituksesta. Pommituksesta selviytyivät Mountbattenin tytär Patricia Knatchbull, tämän aviomies John Brabourne sekä pariskunnan toinen poika, Nicholaksen kaksosveli Timothy.
Mountbatten oli erittäin hyvin tietoinen siitä, että hän oli yksi IRA:n kohteista. Vuonna 1979 tilanteen ollessa erityisen tulenarka arveltiin, että IRA suunnittelee kuninkaallisen perheenjäsenen salamurhaa. Mountbattenia varoitettiin tästä sekä neuvottiin voimakkaasti olemaan matkustamatta Irlantiin tuolloin. Mountbatten toteutti vuotuisen matkansa perheensä kanssa neuvoista huolimatta.
LUE MYÖS: Pahempi kuin annus horribilis – näistä syistä vuosi 2019 oli historiallisen kammottava kuningatar Elisabetille
IRA otti vastuun Mountbattenin tappaneesta pommihyökkäyksestä sekä kahdesta tienvarsipommituksesta, jotka tapahtuivat samana päivänä. Kyseiset pommitukset Pohjois-Irlannissa tappoivat 18 brittisotilasta sekä yhden siviilin.
Pommituksen aikaan prinssi Charles, jolle Dickie oli erityisen rakas, oli lomalla Islannissa. Tuolloin 30-vuotiaan prinssin kerrotaan ottaneen isosetänsä traagisen kuoleman erityisen raskaasti.
Tunkeilija kuningatar Elisabetin makuuhuoneessa
Vuoden 1982 heinäkuussa tapahtui välikohtaus, joka on jäänyt historiaan yhdestä modernin aikakauden suurimmista turvallisuusrikkeistä, kun lontoolainen mies pääsi tunkeutumaan yön pimeydessä Buckinghamin palatsiin ja aina kuningatar Elisabetin makuuhuoneeseen asti, jossa hän kohtasi yöpuulla olleen hallitsijan.
Työtön maalari Michael Fagan murtautui palatsiin kertomansa mukaan kahdesti: sinä yönä kun hänet saatiin kiinni sekä eräänä yönä aiemmin, jolloin hän pääsi palatsista ulos jäämättä kiinni. Faganin onnistui kiivetä palatsin porttien yli, kiivetä ylös putkea pitkin ja livahtaa palatsiin ikkunan kautta. Ensimmäisen kerran Fagan murtautui palatsiin saman vuoden kesäkuussa, eli noin kuukausi ennen toista kertaansa. Ensimmäisellä kerrallaan Fagan vaelteli linnan käytävillä tovin ennen kuin poistui samaa reittiä kun oli tullutkin.
Toisella kerralla Fagan löysi kuningatar Elisabetin makuuhuoneestaan. Nykyään 70-vuotias Fagan antoi hiljattainkin haastattelun Iso-Britanniassa, ja hänen kertomansa mukaan kuningatar oli hereillä jo silloin, kun Fagan astui tämän huoneeseen.
– Hän nousi istumaan sängyllään ja kysyi, että "mitä teet täällä?" ja meni sitten noutamaan jonkun.
Faganin on kerrottu käyneen jopa kymmenen minuuttia kestäneen keskustelun Elisabetin kanssa ennen kuin hänet otettiin kiinni. Mies itse kuitenkin kiisti väitteen vuonna 2012.
– Hän meni ohitseni ja juoksi pois huoneesta, hänen pienet paljaat jalkansa kipittäen lattian poikki.
LUE MYÖS: Suosikkisarjan ympärillä nousi kohu Britanniassa – prinsessa Dianan hovimestari paljastaa nyt, mitkä kohdat The Crownissa ovat tekaistuja ja mitkä totta
Faganin motiivi murtautua palatsiin ja pyrkiä tapaamaan kuningatar Elisabet oli miehen mukaan se, että hänen vaimonsa oli jättänyt hänet kasvattamaan itsekseen pariskunnan neljä lasta. Asiasta masentuneena Fagan oli pohtinut, että kuningatar Elisabetin tapaaminen voisi auttaa vaikeassa tilanteessa. Fagan on myös myöntänyt käyttäneensä noihin aikoihin huumeita.
Tapauksen johdosta Fagan päätyi toviksi psykiatriseen sairaalaan ja pallotteli vuosia vankilan ja vapauden välillä muun muassa huumerikosten tähden. Fagan ei kuitenkaan saanut vankilatuomiota siitä, että hän murtautui Buckinghamin palatsiin. Ensimmäiseltä kerrastaan palatsissa Fagan sai syytteen murrosta, sillä tuolloin hän varasti pullon viiniä. Teknisesti Fagan ei kuitenkaan rikkonut tuon ajan lakeja toisella murtokerrallaan, kun hän päätyi kuningatar Elisabetin makuuhuoneeseen.
Nykyään Fagan asustaa yhä Lontoossa. Hänen tarinansa päätyi The Crown -sarjan tuoreelle neljännelle tuotantokaudelle, joskin niin, että sen kerronnassa tuotanto otti jonkin verran taiteellisia vapauksia, eikä tapausta esitetä sarjassa aivan niin kuin se todellisuudessa meni.
Lähteet: Tatler, Independent, Elle, Insider