Ruotsin olympiakomitean lääkäri Jakob Swanberg varoittaa, että terveenkin urheilijan kisamatka Pekingin talviolympialaisiin voi jäädä toteutumassa. Taustalla on Kiinassa vallitseva tiukemmat rajoitukset. Kiinassa on esimerkiksi Ruotsiin verrattuna eri raja koronatartunnan määrittävälle tulokselle.
LUE MYÖS: Suomeen tulossa olympiakultaa! Tällaisia mitalisaldoja ennustetaan Pekingistä – Norjaan täysin posketon saalis
Koronaviruksen omikronvariantti leviää vauhdilla maailmalla ja se uhkaa myös helmikuussa käytäviä Pekingin talviolympialaisia. Ruotsin maastohiihtomaajoukkue on toistaiseksi selvinnyt ilman tartuntoja, mutta maajoukkueen johtaja Anders Byström on huolissaan tilanteesta.
– Olemme nähneet muissa maajoukkueissa tartuntoja kuten alppihiihdossa ja käsipallossa. Se on kauhukuvana olympialaisten alla, että mekin saisimme posiitivisen tuloksen, Byström sanoo Sportbladetille.
Kaikkien urheilijoiden ja taustahenkilöiden tulee antaa kaksi negatiivista testiä 96 tuntia ennen matkaa Pekingiin.
– Jos joku olisi positiivinen, niin silloin ei pääsisi matkustamaan. Se on pelkona, että voi jopa tulla virheellisiä positiivisia testituloksia. Sitä ei voi koskaan tietää. Se, että pitää istua sydän kurkussa ja odottaa vastauksia ei ole hauska viimeinen osa ennen olympialaisisa, Byström toteaa.
Tokion olympialaiset käytiin puoli vuotta sitten. Tuohon ajankohtaan ero on suuri, sillä rokote suojasi silloin paremmin tartuntaa vastaan.
– Minun on vaikea kuvitella, että kaikki olympiamatkaa suunnitelleet pääsevät perille suunnitellusti. Tartunnat ovat levinneet niin laajalle, että tulee olemaan yksilöitä, jotka eivät pääse toteuttamaan olympiaunelmaansa. Ajattelin asiaa globaalisti, Swanberg kertoo.
Samalla kysymysmerkin alla on kiinalaisjärjestäjien ja maailman lääketieteen asiantuntijoiden eripura siitä, että millaiset säännöt tulee koskea testausta ja raja-arvoa positiivisten tulosten suhteen. Kiinassa arvo on matalampi kuin Ruotsissa ja monessa muussa maassa.
Sen vuoksi sellainenkin tilanne on mahdollinen, että kotimaassaan negatiivisen näytteen antava urheilija ei pääsekään olympialaisiin. Urheilijat testataan uudelleen lentokentällä paikan päällä.
– Se olisi todella kiusallinen tilanne, sillä olemassa on riski, että joudut karanteeniin, olympialaiset jäävät väliin ja sitten saat matkustaa kotiin ilman, että mikään on pielessä. Olemme tehneet todella paljon töitä vaikuttaaksemme asioihin. Sitä ei ole tehty vain Ruotsissa, vaan kansainvälisten lääketieteen ihmisien ja lääkärien kanssa. Sitä ei ole vain helppo vaikuttaa kiinalaisjärjestäjiin, Swanberg sanoo.
LUE MYÖS: KOK-veteraani varoittaa: Pekingin olympialaisten peruminen vielä mahdollista – "Tämä voi räjähtää silmille"
Kansainvälisen olympiakomitea sekä paikalliset järjestäjät aikovat luoda lääketieteellisen paneelin, joka tarkastelee jokaista positiivista testitulosta tarkemmin. Sellaiset tilanteet ovat mahdollisia, että positiivisen testituloksen antanut urheilija tai taustahenkilö saa nopeasti mahdollisuuden palata olympiakuplaan. Swanbergin mielestä idea on hyvä, mutta hänellä on kysymyksiä.
– Kuinka iso kapasiteetti paneelilla on? Samalla siitä tulee tiukkaa ajan suhteen, koska Kiinaan saapumisen ja kilpailujen välillä on vain lyhyt aika, Swanberg päättää.
Pekingin talviolympialaiset käydään 4. helmikuuta - 20. helmikuuta.