Pekingin talviolympialaisiin lähtevän urheilijan täytyy olla täysin rokotettu. Muut vaihtoehdot kisamatkalle on käytännössä suljettu pois, kertoo Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.
Lehtimäki arvioi keskiviikkona järjetetyssä tiedotustilaisuudessa, että Suomen joukkue tasan sadan päivän kuluttua alkaviin talviolympialaisiin tulee olemaan noin 90–100 urheilijan kokoinen. Näistä noin puolet tulee kahdesta jääkiekkojoukkueesta.
LUE MYÖS: Mitaliennuste: Tällaista saalista Suomelle ennakoidaan Pekingin olympialaisista
Kesällä Tokion olympialaisten kohdalla Japaniin pääsi matkustamaan annettuaan kaksi negatiivista koronatestitulosta, mutta rokotusohjelman otettua harppauksia eteenpäin myös vaatimukset ovat muuttuneet Pekingin talvikisoihin tultaessa.
– Se on jo ihan selvä, että kisajärjestäjiltä on tullut sen kaltaiset suunnitelmat ja ohjeet, että ilman rokotuksia ei käytännössä urheilija tai joukkueen taustahenkilö voi kisoihin lähteä, Lehtimäki kertoo MTV Urheilulle.
– Jos ei ole kahta rokotusta olemassa, niin odottaa kolmen viikon karanteeni lennon jälkeen hotellihuoneessa. Ja mehän tiedämme, että urheilijan kohdalla se on täysin mahdoton kuvio sellaisella valmistautumisella kyetä menestymään olympialaisissa, hän jatkaa.
Kyse on huomattavasti Tokiota tiukemmasta karanteenilinjauksesta, joka käytännössä sulkee pois muut valmistautumisen vaihtoehdot.
– Se on tehty mahdottomaksi. Kyllä se näin on, Lehtimäki vahvistaa.
Samat säännöt koskevat myös urheilijoiden mukaan lähteviä taustahenkilöitä, joiden valinnassa Olympiakomitea pystyy painottamaan kahteen tai jopa kolmeen kertaan rokotettuja henkilöitä.
LUE MYÖS: Tältä näyttää suomalaisten kisamuoti – Pekingin olympiajoukkueen asut julkistettiin
Lehtimäen mukaan kokemukset Tokion kisoista osoittavat, että tämän kokoluokan kisoja pystytään järjestämään varsin turvallisesti. Pekingiin on tulossa kesäkisoista poiketen myös yleisöä paikan päälle, mutta katsojien ja urheilijoiden kanssakäymiset on rajattu olemattomiin.
– Uskon, että kiinalaiset noudattaessaan ja seuratessaan samaa järjestelyä, kykenevät samaan. En jaksa sillä tavalla olla koronasta huolissani, Lehtimäki sanoo.
– Luulen, että Peking menee valitettavasti aika lailla samalla proseduurilla kuin Tokio. Kuplassa mennään ja päivittäin testataan. Siihen on nyt totuttu ja sopeuduttu. En usko, että se meille tuottaa mitään ylimääräistä hankaluutta.