Kauhuskenaario: Ilmastonmuutos karkaa ihmiskunnan käsistä, jos ”dominopalikat” kaatuvat – ”Muuttuvat ystävistä vihollisiksi”

7:21img
Julkaistu 08.08.2018 16:46

Mika Niskanen

mika.niskanen@mtv.fi

Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan ihmiskunta saattaa menettää kontrollin ilmastonmuutoksesta, jos maailman keskilämpötila nousee yli kriittisen pisteen. 

Tämä johtaisi dominoefektiin, jossa planeetan järjestelmät muuttuisivat ystävistä vihollisiksi. Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja BBC.

Video: Onko yksilön valinnalla väliä ilmastonmuutoksen kannalta?

Keikahdus voi tapahtua, jos maan keskilämpötila nousee kaksi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tämä johtaisi tutkijoiden mukaan ketjuun, jossa maapallolle kehittyy niin sanottu karkaava kasvihuoneilmiö. Tämän takia osia planeetasta muuttuu asuinkelvottomaksi.

Yksi artikkelin kirjoittajista, Katherine Richardson Kööpenhaminan yliopistosta kertoo CNN:lle, ettei ajatus keikahduspisteestä ole uusi.

– Jos emme kykene pysäyttämään sitä, olemme hemmetinmoisessa sotkussa. Yhteiskuntamme eivät voi jatkaa nykyisellään, jos keskilämpötila nousee 4–5 astetta ja merenpinta 10–60 metriä, hän sanoo. 

Hiilinielut tärkeässä osassa

Tutkijat arvioivat Amerikan tiedeakatemian PNAS-lehdessä julkaistussa artikkelissa kymmenen eri prosessin yhteistä vaikutusta. He kutsuvat niitä "palauteprosesseiksi", joihin kuuluu esimerkiksi metsät ja arktiset jääalueet. 

Käytännössä yhden prosessin kaatumisesta aiheutuva lämpötilan nousu vaikuttaisi muihinkin järjestelmiin. Täten aiheutuisi niin sanottu dominoefekti.

Yksi merkittävä tekijä onkin tutkijoiden mukaan hiilinieluissa, eli planeetan järjestelmissä, jotka sitovat itseensä hiilidioksidia. Jos ne ilmaston lämpenemisen takia ryhtyvät vapauttamaan enemmän hiilidioksidia, ilmaston lämpeneminen kiihtyy.

Kontrolli planeetalle

Yksi kirjoittajista, Stockholm Resilience Centren Johan Rockström kuvailee BBC:lle, että kriittisen pisteen ylittämisen jälkeen ihmiskunta ojentaa kontrollin planeetalle itselleen.

– Me olemme nyt kontrollissa, mutta kriittisen lämpenemisen ylittämisen jälkeen maapallon järjestelmät muuttuvat ystävistä vihollisiksi. Me ojennamme kohtalomme maapallon järjestelmille, hän sanoo.

Maailmanlaajuinen keskilämpötila on nykyisin noin yhden asteen korkeampi kuin esiteollisella ajalla. Se nousee 0,17 astetta vuosikymmenittäin. 

Saanut osakseen kritiikkiä

BBC:n mukaan osa muista tutkijoista ajattelee ryhmän menevän päätelmissään äärimmäisyyksiin. Toisaalta moni pitää päätelmiä järkevinä. 

Ryhmään kuulumaton ilmastotutkija, professori Martin Siegert kertoo The Guardian -lehden mukaan, ettei todisteita kahden asteen keikahduspisteestä ole olemassa. Toisaalta hän arvioi, ettei todisteita kenties voi ollakaan ennen kuin tilanne koetaan. 

Tutkijat kuvailevat itse, ettei heidän analyysinsa ole lopullinen. Samalla he varoittavat, ettei Pariisin ilmastosopimuksen sitoumus pysyä kahden asteen lämpenemisessä esiteolliseen aikaan verrattuna, ole välttämättä tarpeeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat