Atlantin valtameren virtausta uhkaa romahdus, jollaista ei ole nähty 10 000 vuoteen

             Tutkimuksen mukaan Atlantin valtameren virtausjärjestelmä (AMOC) lähestyy tuhoisaa käännekohtaa, kertoo The Guardian. Virtausjärjestelmän romahtaminen olisi niin nopeaa, että sopeutuminen olisi mahdotonta.

Mikä AMOC?

Atlantin termohaliinisella kierrolla (AMOC) tarkoitetaan veden lämpötilan ja suolapitoisuuksien aiheuttamaa kiertoliikettä. Golfvirta on osa tätä kiertoliikettä.

AMOC:illa on keskeinen rooli maailman säätilojen ja lämmön säätelyssä. Merivirtajärjestelmän kerrotaan jo hidastuneen ja jos se jatkaa hidastumistaan, saattavat Atlanttia ympäröivien maanosien sääolot sekoittua yllättävällä tavalla.

Huonoja uutisia ilmastojärjestelmälle

Atlantin kiertovesivirtaus eli AMOC vaikuttaa keskeisesti ja maailmanlaajuisesti ilmaston säätelyyn. Science Advances -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Atlantin valtameren kiertokulku on menossa kohti käännekohtaa, joka tietää huonoja uutisia ilmastojärjestelmälle ja ihmiskunnalle.

The Guardian kertoo tutkimuksen tehneiden tutkijoiden olleen suorastaan järkyttyneitä siitä, millainen ennustettu romahdusnopeus olisi. Toisaalta he kertovat, että on mahdotonta ennakoida, miten pian tämä käännekohta tapahtuisi.

Tutkijat ennakoivat isoa muutosta

Tutkijat hyödynsivät tietokonemalleja ja aiempaa dataa. Siten kehitettiin ennakkovaroitusindikaattori AMOC-järjestelmän romahtamista varten. 

Heidän mukaansa AMOC on jo menossa kohti äkillistä muutosta, jollaista ei ole tapahtunut yli 10 000 vuoteen. He varoittavat, että muutoksella olisi vakavia vaikutuksia laajoihin osiin maailmaa.

Tutkijoiden mukaan Grönlannin jäätiköiden ja arktisten jääpeitteiden odotettua nopeampi sulaminen on rapauttamassa virtausjärjestelmää. 

The Guardian kertoo aiempien tutkimusten havainneen, että AMOC on heikentynyt 15 prosenttia vuodesta 1950. Aiemmissa tutkimuksissa on herännyt spekulaatioita lähestyvästä romahduksesta. 

The Guardianin mukaan tähän mennessä ei ole vallinnut yhteisymmärrystä siitä, kuinka vakava muutos on kyseessä.

Näin tutkimus tehtiin

Science Advances -lehden tutkimuksessa etsittiin varoitusmerkkejä Atlantin valtameren eteläosan suolapitoisuudesta Kapkaupungin ja Buenos Airesin välillä.

Tutkimuksessa simuloitiin 2 000 vuoden aikana tapahtuneita muutoksia globaalin ilmaston tietokonemalleilla. Havaittiin, että hidas lasku voi johtaa äkilliseen romahdukseen alle 100 vuoden kuluessa. Sillä voi olla katastrofaaliset seuraukset.

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa antoivat selkeän vastauksen kysymykseen siitä, olisiko tällainen raju muutos mahdollinen. Heidän mukaansa tämä on huono uutinen ilmastojärjestelmälle ja ihmiskunnalle .

Tutkimus myös kartoitti joitain AMOC:n romahtamisen mahdollisia seurauksia. Atlantin merenpinta nousisi joillakin alueilla metrin verran, ja monet rannikkokaupungit jäisivät veden alle. Amazonin kosteissa ja kuivissa kausissa tapahtuisi muutoksia ja eteläinen pallonpuolisko lämpenisi. Eurooppa viilentyisi dramaattisesti ja sateet siellä vähenisivät.

Tutkijat yllättyivät

– Meidät yllätti se, miten nopeasti keikahdus tapahtuu. Se tulee olemaan tuhoisaa, kertoi tutkimuksen teosta vastannut René van Westen Utrechtin yliopistosta The Guardianille.

Hänen mukaansa ei ole vielä riittävästi tietoa, jotta voitaisiin sanoa, tapahtuuko tämä seuraavan vuoden vai tulevan vuosisadan aikana. Joka tapauksessa se tulee tapahtumaan ja silloin muutokset ovat peruuttamattomia.

Tilanne on van Westenin mukaan menossa hälyttävään suuntaan.

– Olemme menossa sitä kohti. Se on aika pelottavaa. Meidän on otettava ilmastonmuutos paljon vakavammin, van Westen sanoi. 

Suomalaisprofessori varoitti AMOC-romahduksen seurauksista

Ympäristöekonomian professori sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kertoi MTV Uutisille elokuussa, että Atlantin kiertovesivirtaus eli AMOC sekä sen kyljessä golfvirta ovat jo heikentyneet. Niin sanotulla romahtamisella saattaisi hänen mukaansa olla suuria vaikutuksia.

Ollikainen kertoi, että romahduksen vaikutuksia olisivat muun muassa Etelämantereen jäiden nopea sulaminen, Amazonin sademetsä vaarantuminen ja Päiväntasaajan molemmin puolin puhaltavien pasaatituulten sekä monsuunien muutokset.

– Jos Golfvirta muuttuu, esimerkiksi Pohjois-Euroopan ilmasto muuttuisi totaalisesti, samanlaiseksi kuin Kanadan pohjoisosa, Ollikainen sanoi haastattelussa.

Katso myös video: Spekuloinnit Atlantin meriveden kiertoliikkeen pysähtymisestä puhuttivat viime kesänäkin. Tutkija kertoi tuolloin, pitäisikö tiedosta olla huolissaan

Atlantin meriveden kiertoliike saattaa pysähtyä tuoreen tutkimuksen mukaan jo parin vuoden päästä. Ilmatieteen laitoksen tutkija Simo Siiriä kertoo, pitääkö tiedosta olla huolissaan. 

Lue myös:

    Uusimmat