Probiootit ovat mikro-organismeja, joita löytyy jogurtista, fermentoiduista ruoista, vatsastamme – ja nyt myös ihonhoitotuotteista.
Probiooteilla on monia upeita ominaisuuksia, kertoo Fashionista. Probiootit muun muassa auttavat ruoansulatuksessa ja yleisessä elimistön terveydessä. Nautittuna ruoassa tai lisäravinteina ne tukevat elimistön hyvien bakteerien toimintaa, vahvistavat immuniteettia ja rauhoittavat vatsaa. Probiootit voivat jopa estää tulehduksia kehossa.
Viime vuosina nämä pienet veijarit ovat saapuneet uusille pelikentille, nimittäin ihonhoitomarkkinoille. Niitä käytetään kosteusvoiteissa, puhdistustuotteissa, naamioissa ja seerumeissa. Tuotteet lupaavat rauhoittaa aknea, ekseemaa, kasvojen punoitusta ja hidastaa ennenaikaista vanhenemista. Probioottien sanotaan myös parantavan ihon kosteustasapainoa.
Mutta kuinka ulkoisesti levitettävä probiootti toimii, ja onko se kaiken huomion arvoista? Fashionista kysyi ihonhoidon asiantuntijoilta.
Ei samaa tavaraa kuin syötävät probiootit
– Ihonhoitotuotteet, joiden mainostetaan sisältävän probiootteja, eivät yleensä sisällä eläviä organismeja, selvittää dermatologi Joshua Zeichner.
Hän johtaa kosmeettista ja kliinistä dermatologian tutkimusyksikköä New Yorkin Mount Sinai -sairaalassa.
– Voiteiden valmistuksessa käytetään antiseptisia aineita, jotta voiteet eivät pilaantuisi. Nämä aineet tappaisivat samalla myös kaikki elävät ja aidot probiootit. Sen sijaan probiootti tarkoittaa ihonhoidossa yleisesti muunnosta elävistä probiooteista.
Probiooteilla vahvennetut ihonhoitotuotteet sopivat yleensä kaikille ihotyypeille
Iholla monia vihollisia
– Probioottien lisääminen iholle voi rauhoittaa sen mikrobistoa ja vahvistaa ihoa niin, että ajan kanssa se tervehtyy ja pysyy terveenä, kertoo Bryan Barron, joka johtaa ihonhoitoa tutkivaa yksikköä Paula’s Choise -nimisellä ihonhoitomerkillä.
– Mikrobiston tasapainon ylläpito on ehdottoman tärkeää. Moni tekijä saattaa heittää ihon mikrobiston tasapainon kärrynpyörälle ja heikentää sen puolustuskykyä. Esimerkiksi ilmansaasteet, sään vaihtelut, stressi, ihoa ärsyttävät ihonhoitotuotteet, ihosairaudet ja auringon aiheuttamat vauriot, Barron kertoo.
Barronin mukaan probioottisia ainesosia sisältävät tuotteet voivat auttaa. Tohtori Zeichner kuitenkin toteaa, että kaikissa tuotteissa, joita markkinoidaan probioottisiksi, ei välttämättä ole edes probiootteja.
– Kyseiset tuotteet eivät sinänsä sisällä probiootteja, vaan ne on todettu pelkästään ihon mikrobistolle turvalliseksi, hän selventää.
Hänen mukaansa se ei ole huono asia, sillä tutkimusten mukaan tiettyjen bakteerien osien on osoitettu edistävän immuunipuolustuksellisia reaktioita ihossa ja tukevan ihoa suojaavaa toimintaa. Tällainen ihonhoidossa suosittu ainesosa on esimerkiksi solu-uute eli probioottinen lysaatti, jossa bakteerit eivät ole eläviä. Lysaattia syntyy, kun soluja hajotetaan.
Probioottiset ihonhoitotuotteet sopivat monelle
Yleisesti probiooteilla vahvennetut ihonhoitotuotteet sopivat kaikille ihotyypeille, jopa yliherkkyyteen taipuvaiselle iholle. Tohtori Zeichner kuitenkin muistuttaa, jos punoitusta tai ärsytystä ilmenee, on hyvä pestä tuote välittömästi pois iholta.
– Yleensä suosittelen probiootteja sisältäviä ihonhoitotuotteita potilaille, joilla on kuiva tai ihottumaan taipuvainen iho, hän kertoo.
Vielä yhteenvedettynä: probioottia sisältävät ihonhoitotuotteet laskevat tulehdustiloja sekä vahvistavat ihon kykyä suojata itseään, ja se jos mikä kuulostaa näinä aikoina erityisen tärkeältä. Probiootteja pidetään turvallisena suurimmalle osalle ihmisistä, jopa heille, joilla on erityisen reaktioherkkä iho, tai heille, jotka kärsivät aknesta tai ekseemasta.
Lue myös: Mitä ihollesi tapahtuu, kun et meikkaa päivään, viikkoon tai kuukauteen?
Lue uusimmat lifestyle-aiheet.
Lähde: Fashionista