Alkoholilain muutoksella olisi valtaisia vaikutuksia niin alkoholin matkustajatuonnille kuten myös valtion verokertymälle. Näin uskoo MTV:n Kymmenen Uutisissa vieraillut Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.
– Tämä ilman muuta vaikuttaa siihen ilman että valtion tarvitsee tinkiä verotuloistaan. Syy hakea vahvempaa olutta Virosta pienenee, Luoto kommentoi.
Uusi alkoholilaki on lähtenyt lausuntokierrokselle. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja alkoholilakiesityksestä. Lakiuudistus mahdollistaisi korkeintaan 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myynnin myös ruokakaupoissa.
Juomien ei myöskään tarvitsisi olla enää käymisteitse valmistettuja, vaan myös gini-lonkerot sekä niin sanotut limuviinat, eli juomasekoitukset väkevistä juomista voisi tuoda myytäväksi ruokakauppoihin.
"Limuviinakeskustelu poliittista"
Kari Luoto ei ole huolissaan, että limuviinojen myynti houkuttelisi alaikäisiä yrittämään alkoholin ostamista aiempaa pontevammin.
– Kauppa on panostanut merkittävästi ikärajavalvontaan. Keskustelu juomasekoituksista on varsin poliittinen, sillä, tutkimusten mukaan niiden myynti on erittäin pientä Alkossakin, tällä hetkellä 0,3 prosenttia, Luoto jatkaa.
Kuluttajalle 5,5-prosenttisten, eli niin sanottujen A-oluiden tulo ruokakauppoihin toisi lisää vaihtoehtoja. A-oluen saisi myös kaupasta huomattavasti nykyistä edullisemmin.
– Me emme voi kaupan puolelta arvioida hintoja, mutta Pellervon taloustutkimus määritteli kolme vuotta sitten, että A-oluen hinta voisi laskea neljänneksellä, ja matkustajatuonti puolittuisi, Luoto jatkaa.
Luodon mukaan Alko möi 9 miljoonaa litraa vahvaa olutta vuonna 2014. Samana vuonna samojen juomien matkustajatuontimäärä oli 32 miljoonaa litraa.
Uudella lailla on lausuntoaikaa tammikuun puoliväliin saakka. Tämän jälkeen hallituksen esitys alkoholilaista voitaisiin antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2017.
Kauppa tekee omat vaikutuslaskelmansa
Uuden lain kokonaisvaikutuksista Päivittäistavarakauppa aikoo tehdä omat laskelmansa, sillä nykyiset arviot eivät Luodon mukaan vastaa todellisuutta. Muuttujia on monta: Pieneneekö tuonti Virosta, kuinka paljon viinimyynti sekä vahvojen oluiden myynti Alkosta vähenisivät.
Uusi laki ei vielä täytä kaupan alan kaikkia toiveita.
– Pitkän aikavälin tavoitteena on, että päästäisiin myymään viiniä, koska viini ja ruoka kuuluvat yhteen, Luoto päättää.