Kaupat jyrähtävät: Älkää hamstratko! – "Puolen vuoden tuotteita ei tarvitse ostaa kerralla"

Suomalaiset hätääntyivät koronavirustilanteesta torstaina perinpohjaisesti. Hätäännys näkyi erityisen hyvin kauppojen paperiosastoilla, jotka tyhjenivät vessapaperista. 

Koronavirustilannetta seuraavat päivittäistavarakaupat vakuuttavat, että tuotteita riittää, vaikka hetkellisesti hyllyt saattavat olla tyhjillään. 

– Joka päivä myymälöihin tulee lisää tavaraa. Yksittäiset tuotealueet voivat olla hetkellisesti loppu, mutta logistiikka toimii eikä tavaravirta katkea. Hamstraus on siten turhaa ja tiettyä malttia olisi hyvä löytyä, kertoo S-ryhmän kenttäjohtaja Arttu Laine.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto muistuttaa, että kyse on erilaisesta tapauksesta kuin lakon aikana.

– Silloin osa elintarvikeketjusta on poikki ja tuotteista ei saada myymälään. Nyt tavaravirrassa ei tällä hetkellä ei ole mitään ongelmia. Kuluttajalla ei ole mitään syytä hamstrata mitään yli sen 72 tunnin kotivaran. 

Pitkäkestoinen kuivaruoka ja vessapaperi kysytyintä 

Suurin myyntipiikki myymälöissä tähän mennessä nähtiin eilen torstaina. Kysyntyä kohdistui säilyvien elintarvikkeiden ja hygieniatuotteiden lisäksi myös tuoretuotteisiin. Hedelmien, vihannesten, leivän ja lihan osalta yksittäiset tuotteet ovat loppuneet osasta myymälöitä. 

S-ryhmä seuraa tilannetta ja on kasvattanut kysytyimpien tuotteidensa tilausmääriä. Säilyvistä elintarvikkeista myydyimpiä tuotteita ovat olleet huonelämmössä säilyvät riisi, pasta, puurohiutaleet, näkkileipä ja säilykkeet.

– Kuluttajat ympäri Suomen ovat varautuneet epidemiaan hankkimalla varastoihinsa muun muassa wc-paperia, talouspaperia ja saippuaa. Kysyntä tässä tuoteryhmässä on ollut suuri ja hyllyjä täydennetään näiltä osin joka päivä, kenttäjohtaja Arttu Laine sanoo. 

Myös verkkotilaukset kasvussa 

Redin K-Supermarketin kauppias Teemu Tikkalan mukaan hamstraus näkyi eilen myös verkkokauppatilausten puolella. 

– Selvä piikki tuli eilen illalla. Ihmiset ovat selvästi ajatelleet, että saa sitä kautta kotiinkuljetusta, mutta siinäkin on kapasiteetit tosi kovilla. Alkuviikosta tilanne sen suhteen on jo parempi. 

Tikkalan mukaan kaupan puolella asiakkaiden ostoskärryihin päätyi kaikkea kuivamuonaa, missä on pitkä päiväys. Esimerkiksi tomaattimurskaa ja papuja. 

– Eilisen hamstrauspiikin aikana meni useamman päivän varastot kerralla. Hyllyt saadaan täytettyä, mutta pieniä puutoksia voi olla loppuviikon aikana, ennen kuin saadaan keskusvarastosta tavaraa. 

Tikkala painottaa, että asiakkaiden ei tarvise hätäillä tuotteiden riittävyyden kanssa.

– Puolen vuoden tuotteita ei tarvitse ostaa kerralla. 

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiaisen mukaan hamstrausta on nähty ympäri maata. Tokmannilla joidenkin tuoteryhmien myynti jopa kymmenkertaistui eilisen aikana. 

– Käsidesistä on ollut pulaa, ei osattu varautua niin kovaan menekkiin. Ennen kuin täydennystä siihen saadaan, täytyy turvautua saippuaan. 

Rautiaisen mukaan erityisesti kotimainen tuotanto pystytään täydentämään nopeasti. 

– Ulkomaisissa tuotteissa, kuten pastoissa, voi olla pidempi viive. 

Lidlissä vähiten vaikutuksia

Lidlissä koronavirus ei ole toistaiseksi vaikuttanut tuotteiden saatavuuteen, tiedottaa viestintäassistentti Katja Kuikka

– Lidlissä ja ruokaostoksilla käydään pääsääntöisesti normaaliin tapaan. Joitakin suurempia ostoksia on nähty parin viime päivän aikana yksittäisissä myymälöissä eri puolilla Suomea. Käsidesin kysyntä on ollut niin ikään tavanomaista suurempaa.

Kuikan mukaan tuotteiden saatavuutta varmistetaan tekemällä ennakointia yhdessä tavarantoimittajien kanssa. 

– Pidemmällä aikavälillä koronatilanne voi vaikuttaa tuotteiden tilauksiin, toistaiseksi ei ole vaikuttanut. Muitakin välillisiä vaikutuksia saattaa tulla. Näihin reagoimme tilanteen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat