Koronavirusepidemiaan varaudutaan myös suomalaiskaupoissa – katso, miten epidemia vaikuttaa suosimaasi kauppaketjuun

Koronavirusepidemia ei ole toistaiseksi näkynyt suomalaiskauppojen arjessa, vaikkakin monissa kaupoissa on varauduttu tilanteeseen, jossa koronavirustautiepäily tapahtuisi kaupan henkilöstön sisällä.

Sekä Suomessa että maailmalla todetut koronavirustartunnat ovat vaikuttaneet kaupankäyntiin. Esimerkiksi Kiinassa tehtaita on jouduttu sulkemaan ja tavaroiden kuljettamista rajoittamaan koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Tämä on näkynyt myös maailmantaloudessa – niin pörssissä, hääpukubisneksessä kuin tuiki tavallisessa suomalaisliikkeessä.

MTV Uutiset otti selvää, miten koronavirusepidemia näkyy kolmessa Suomen suuressa kauppaketjussa.

Lidlissä epidemiaan suhtaudutaan vakavan neutraalisti

Lidlin viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, ettei koronavirusepidemia ole ainakaan toistaiseksi vaatinut tavallista erikoistoimenpiteitä, vaikkakin viruksen leviämiseen suhtaudutaan kauppaketjussa vakavasti.

Koronavirus ei esimerkiksi ole vaikuttanut tuotteiden saatavuuteen Lidlistä tai näy kauppaketjun asiakkaille Suomessa.

– Hamstrausta ei ole esiintynyt, eikä tuotteiden myynnissä näy mainittavia piikkejä tai pudotuksia. Suomessa kuten yleensäkin talven tautikaudella, kehotamme henkilökuntaamme huolehtimaan hyvästä hygieniasta, ennen kaikkea huolellisesta käsien pesusta.

Kuten muissakin kauppaketjuissa, myös Lidlissä koronavirukseen liittyvää uutisointia sekä viranomaisten antamia ohjeistuksia seurataan tiiviisti.

– Pidemmällä aikavälillä koronaviruksen vaikutukset voivat vaikuttaa käyttötavaroiden tilauksiin, koska koronavirus on keskeyttänyt tuotantoa Kiinassa. Muitakin välillisiä vaikutuksia saattaa tulla. Näihin reagoimme tilanteen mukaan.

Käsidesi menee kaupaksi Keskon liikkeissä

Myös Keskossa koronaviruksen leviämistä sekä siihen liittyvää tiedotusta ja uutisointia seurataan herkeämättä. Toistaiseksi viranomaiset eivät ole antaneet kaupan toimintaa koskevia suosituksia, mutta Keskolla on tälläkin hetkellä valmius noudattaa ohjeistuksi viipymättä.

Tällä hetkellä Keskon tuotteiden kysyntä on K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta ja vastuullisuudesta vastaavan johtajan, Harri Hovin, mukaan normaali, ja tilanne näkynyt lähinnä hygienian korostamisena. Hyvät hygieniakäytännöt ovat ruokakaupoissa jo lähtökohtaisestikin osa arkea – vaikkakin tässä tilanteessa niiden merkitys korostuu.

– Käsidesi-tuotteiden myynti on ollut kasvussa ja lisäksi olemme havainneet pientä kysynnän lisääntymistä säilyvissä elintarvikkeissa, esimerkiksi säilykkeissä ja viljatuotteissa. Mitä kaupassa käyntiin tulee, asiakkaat käyvät kaupassa normaalisti, Hovi toteaa.

Kesko ei ole riippuvainen aasialaistuotteista

Hovin mukaan Kiinassa tuotuja elintarvikkeita on Keskon kaupoissa hyvin vähän: kiinalaista alkuperää on hänen mukaansa selvästi alle puoli prosenttia. Elintarvikkeiden osalta kauppaketju ei siis ole kiinalaistuotteiden varassa, vaan korvaavia tuotteita on olemassa tilanteen eskaloitumisen varalta.

– On luonnollista, että joihinkin käyttötavaratuoteryhmiin saattaa tulla vaikutuksia saatavuuteen, jos Kiinassa tehtaat ovat kiinni pitkään. Tällä on kuitenkin vaikutusta vasta, jos tuotantokatkot ovat pidempiä. Käyttötavarassa emme siis näe ainakaan toistaiseksi suuria vaikutuksia kevään tai kesän sesonkituotteiden saatavuuteen, Hovi huomauttaa.

S-ryhmässä menekkiä piisaa myös hengityssuojaimissa

S-ryhmän Riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen kertoo MTV Uutisille, että Kiinan tehtaiden ovien sulkemisilla tai maailmalle levinneellä koronaviruksella ei ole toistaiseksi vaikuttanut tavaroiden saatavuuteen.

– Oma hankintamme käy läpi eri toimittajia ja toimitusmahdollisuuksia ja varmistelevat niitä tulevaisuutta silmällä pitäen, Koskinen sanoo.

Hänen mukaansa koronavirus on näkynyt S-ryhmän liikkeissä lähinnä käsidesien ja hengityssuojaimien suurena kysyntänä sekä keskusteluna henkilöstön ja asiakkaiden keskuudessa.

Mistään hamstraamisesta ei voida kuitenkaan puhua. Koskinen muistuttaa, että myös hiihtolomakaudella on voinut olla näppinsä pelissä joidenkin tuotteiden kysynnän suhteen.

– Havaittavissa on sellaista lievää nousua pitkään säilyvissä tuotteissa, mutta yksittäisiä, esiin nostettavia tuotteita ei ole.

– Pyrimme, että tällaisella perustäydennyksellä vastataan kysyntävaatimuksiin. Toivomme tietenkin, että tilanne pysyy hallittuna, kuten se on meidän suuntaamme tähän asti näyttäytynyt.

Entä, jos tartunta olisikin henkilöstön sisällä?

Sen lisäksi, että S-ryhmässä seurataan viranomaisohjeita ja yleistä koronaviruskeskustelua, ketjussa on tehty suunnitelmia aikaisempien lintu- ja sikainfluenssaepidemioiden aikaisiin toimenpiteitä hyväksikäyttäen.

Ketjussa on varauduttu myös tilanteeseen, jossa joku henkilöstöstä olisi saanut koronavirustartunta – vaikkakin jokainen tartuntaepäily tulee punnita tapauskohtaisesti.

– Toimipaikan osalta arvioidaan siinä tilanteessa, mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta varmistumme, että riski taudin leviämiselle on minimoitu. Tämä voi tarkoittaa tehostettua siivousta ja desinfiointia tietyillä alueilla, Koskinen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat