Hallitus valmistelee sakkojen muuntorangaistuksen palauttamista. Jos henkilö on saanut poliisin antamia sakkoja riittävän usein, eikä niitä saada maksuun, voidaan sakot muuttaa vankeudeksi. Kaupat pitävät muuntorangaistuksen paluuta tervetulleena asiana.
Muuntorangaistus näkyy erityisesti kaupan alalla, jossa näpistykset ja myymälävarkaudet ovat iso riesa.
Huomenta Suomessa vieraillut Kaupan liiton turvallisuusjohtaja Ilkka Nieminen sanoo, että Suomen tasolla myymälävarkauksien kustannukset ovat noin 550 miljoonaa vuodessa.
– Tavalliselle ihmiselle se tekee 100 euroa.
Niemisen mukaan näpistely näkyy kaupan arjessa. Kun sakkojen vaikutus varattomiin on ollut pieni, viime vuosina myymälävarkaudet ovat lisääntyneet.
Myymälävarkauksista ei ole rangaistusta välttämättä seurannut tekijöille, jotka ovat varattomia. Kyllä varkaudet ovat viime vuosina lisääntyneet ja tekijät ovat muuttuneet myös piittaamattomimmiksi sekä tilanteet uhkaavammiksi. Kyllä se työntekijöille se on aika iso stressitekijä kaupassa.
Poliisin arki ei muutu
Muuntorangaistuksen myötä poliisi ei voi enää käyttää sakkomenettelyä, jos samalle henkilölle on jo kirjoitettu seitsemän sakkoa tai enemmän.
Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin sanoo Huomenta Suomessa, että muuntorangaistuksen palautus ei muuta poliisin perustyötä.
– On yhteiskunnallinen ongelma, jos joku on sakoista noin piittaamaton, Arvelin sanoo.
Ilkka Niemisen mukaan kauppa varautuu näpistelyyn monin tavoin. Kaupan henkilökunnan koulutus on tärkein keino varkauksia vastaan. Muita tapoja ovat esimerkiksi kamerat, hälyttimet, tuotteiden sijoittelu ja jopa valot.
Arvelinin mukaan yksi ongelma muuntorangaistuksessa on se, että välittömän rangaistuksen tuntu katoaa, kun oikeuskäsittelyä joutuu odottamaan pitkäänkin.