"Merkittävä suunnanmuutos kriminaalipolitiikassa" – Professori: Sakkojen muuttaminen vankeudeksi on myymälävarkaille oikein

7:51img
Julkaistu 13.04.2018 22:37
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Rikosoikeuden professori pitää hallituksen kehysriihessä palauttamaa sakon muuntorangaistusta merkittävänä ja oikeanlaisena suunnanmuutoksena.

Lainmuutoksen myötä poliisin tulee ohjata sakkorikos käräjäoikeuteen silloin, kun henkilö on syyllistynyt seitsemään samankaltaiseen sakkorikokseen vuoden aikana. Tuolloin käräjäoikeus voisi muuntaa sakon vankeudeksi. 

– Jossakin vaiheessa tavoitteena oli, että koko muuntorangaistuksesta luovuttaisiin, niin onhan tämä aika merkittävä suunnanmuutos kriminaalipolitiikassa, arvioi rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

"Turhauttavaa poliisillekin"

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevän professorin mukaan hallituksen päätös on perusteltu ja oikean suuntainen.

– Kyllä minun mielestäni nimenomaan sellaisia henkilöitä kohtaan, jotka toistuvasti syyllistyvät rikokseen, jossa sakkoa määrätään, eivätkä he sitten sakkojaan edes halua maksaa. Kyllä siinä joku sanktio täytyy olla siltä varalta.

– Toki se on turhauttavaa poliisillekin toistuvasti määrätä sakkoja tietäen, että niitä sakkoja ei ole koskaan sakotetulla aikomusta maksaa eikä niitä häneltä saada perityksi. 

Tolvanen nostaa esimerkiksi myymälävarkaudet.

– Kauppiaat ovat kantaneet huolta siitä, että tietty asiakasryhmä ei välitä maksaa ostoksiaan, koska he tietävät, että siitä ei kuitenkaan käytännössä mitään seuraa, vaikka sen tavaran maksamatta ulos liikkeestä veisi. Tai seuraahan siitä se sakkorangaistus, mutta joillekin harvoille sillä ei näytä olevan merkitystä, että tuleeko siitä sakkoa. 

Muuntorangaistuksen poisto pienensi vankilukua

Muuntorangaistus oli aiemmin voimassa, mutta se poistettiin kymmenen vuotta sitten. Miksi?

– Periaatteellisesti on pidetty ongelmallisena sitä, että maksukyvyttömyyden takia varallisuusrangaistus muuttuu vankeudeksi. 

Toinen syy oli kustannuspohjainen.

– Haluttiin pienentää vankilukua. Jonkin verran sillä saatiinkin sitä pienennettyä eli kustannussyyt olivat aika painava peruste.

Professori arvioi, että lakimuutos kasvattaa vankilukua "muutamalla kymmenellä". 

Tolvanen muistuttaa, että kyseinen suunniteltu laintila on melko mutkikasta sääntelyä ja että laki pitäisi kirjoittaa niin, että aiheen parissa työskentelevien työmäärät eivät lisäänny kohtuuttomasti.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa