Yhä harvemmasta kaupasta tai ravintolasta löytyy korjattavaa elintarviketurvallisuustarkastuksissa.
Viime vuonna korjattavaa löytyi vain 12 prosentista tarkastetuista yrityksistä, kerrotaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Kahden vuoden aikana myymälöistä ja ravintoloista on julkaistu yhteensä yli 40 000 Oiva-raporttia, joista valvonnan tulokset selviävät.
- Oivallisten raporttien määrä kasvaa koko ajan, ja korjattavien arvosanojen määrä vähenee. Se tarkoittaa, että toimijat laittavat asiansa kuntoon, sanoo ylitarkastaja Marina Häggman Evirasta.
Korjattavaa oli viime vuonna vähemmän kuin toissa vuonna. Sama trendi näyttää jatkuvan tänä vuonna.
Tarkastuksessa tutkitaan muun muassa hygieniaa ja tuoteturvallisuutta. Tyypillisiä epäkohtia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden säilytys liian lämpimässä ja keittiön puutteellinen siivoaminen.
Yritykset on nykyään velvoitettu kiinnittämään Oiva-raporttinsa tulostettuina sisäänkäynnin luokse. Raportissa arvosana ilmaistaan hymiöllä.
Häggmanin mukaan moni valvoja on kertonut, ettei etenkään korjattavan arvosanan sisältäviä raportteja ole aina laitettu esille. Aivan kaikkia pikkupaikkoja ei kuitenkaan välttämättä ole vielä tarkastettu.