Verottajan tehosyyni paljasti kebaravintoloiden miljoonia maksavan likaisen pelin: "Säännöt ovat samat kaikille"

Taantuma ohi – miten se näkyy kansalaisen kukkarolla? 13:00
Taantuma ohi – miten se näkyy kansalaisen kukkarolla?

Verohallinnon tekemä valvonta pitserioihin ja kebab-ravintoloihin on paljastanut, että väärinkäytökset ravintoloissa ovat hyvin yleisiä. Yli puolessa valvotuista tapauksista on aloitettu rikosilmoitusharkinta.

Verottaja aloitti pitserioiden ja kebabravintoloiden tehostetun valvonnan keväällä 2023.

Reilun vuoden aikana Verohallinto on tehnyt 174 verotarkastusta eri puolilla maata ravintoloihin. Tähän mennessä 114 tapausta on saatettu rikosilmoitusharkintaan. Rikosilmoitus puolestaan on tehty noin 40 toimijasta.

Tehosyynin seurauksena verottaja on määrännyt ravintoloita maksamaan noin viiden miljoonan euron edestä veroja korotuksineen.

Verohallinnon apulaisjohtajan Tarja Valsin mukaan muihin toimialoihin verrattuna ravintolatarkastusten euroissa lasketut tulokset ovat yleisesti suhteellisen pieniä, mutta harmaata taloutta on alalla paljon.

− Valvonnalla pyrimme saamaan kiinni ne, jotka välttelevät veroja. Valvontamme perustuu riskianalyysiin, ja se suunnataan niihin toimijoihin, joilla on puutteita velvoitteiden hoitamisessa. Säännöt ovat samat kaikille, Valsi kertoo.

Nämä asiat eivät olleet kunnossa

Verottajan mukaan nyt käynnissä olevan valvonnan havainnot ovat pitkälti samoja, joita ravintoloiden valvonnasta on tullut aiemminkin.

Kirjanpidosta puuttuu myyntiä eikä tuloja ole ilmoitettu Verohallinnolle.  

− Kirjanpidot ovat epäluotettavia monista syistä. Kaikki yhtiön myyntitulot on voitu kirjata kassaan käteismyyntinä, mutta käteistä ei kuitenkaan ole ollut yhtiön hallussa kirjanpidon osoittamaa määrää. 

– Toisaalta on havaittu, että käteismyynti puuttuu kirjanpidosta kokonaan tai se on puuttunut usealta kuukaudelta. Maksupäätteitä ei ole yhdistetty kassakoneeseen ja myös laskutusmyyntiä on havaittu puuttuneen kirjanpidosta, Valsi kuvailee. 

Myös rahaliikenteessä epäselvyyksiä

Verohallinnon mukaan ravintoloissa on toimittu myös niin, että korteilla maksettuja myyntejä on havaittu pankkitileillä enemmän kuin mitä Verohallinnolle on ilmoitettu.

Yhtiöiden kirjanpidosta on puuttunut myös merkittäviä määriä ruokalähettiyhtiöiden kautta tapahtunutta myyntiä.

− Osakkaiden pankkitilien tapahtumien perusteella on voitu havaita, ettei pankkitilejä ole käytetty tavanomaisiin elantomenoihin vaan elantomenot ovat sisältyneet ravintolayhtiön kirjanpitoon.

Osakkaiden omille pankkitileille on myös ohjattu yhtiön myyntituloja esimerkiksi suurempina käteispanoina ilman asianmukaista kirjanpitokäsittelyä, ja osakkaille on virrannut varoja ohi kirjanpidon.

Ravintoloiden tehovalvonta on tähän mennessä suuntautunut erityisesti Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle.

Lue myös:

    Uusimmat