Kaupunkitulvia, rankkasadetta ja ukkosta – tätä on luvassa lähipäivinä syksyn sijaan

Torstai ja perjantai kuluvat lämpimässä, mutta sadekuuroisessa kelissä.

Alkuviikon ajan taivas on ollut laajalti poutainen tai kirkas. Aurinko saa kuitenkin osittain väistyä, kun Suomeen saapuu saderintama keskiviikkoillan ja torstain aikana.

– Kyllä tänään jo jossain kastutaan, ensin lounaassa ja sitten illalla myös maan eteläosissa, meteorologi Jenna Salminen kertoo.

Vaikka saderintama näyttää ennustekartoilla melko yhtenäiseltä, kaikkialla ei siis kastuta. Sateet ovat luonteeltaan paikallisia sekä ohimeneviä.

Eniten sateita on maan etelä- ja keskiosissa keskiviikon ja torstain aikana. Perjantaina sateet siirtyvät pohjoisen kautta Suomen itäpuolelle, tosin Kaakkois-Suomessa sateet ovat vielä todennäköisiä.

Lämpö vaikuttaa sateen runsauteen

Sateiden ohella Suomeen saadaan myös lämmintä ilmaa. Torstaina ja perjantaina päivälämpötilat ovat koko maassa 18–22 astetta. 

Lämmön ja kosteuden yhdistelmä voi tehdä sateista paikoin räväköitä ja runsaita. Kun aurinko nousee lämmittämään sadepilviä, sateet voimistuvat.

– Jos runsaat sateet osuvat esimerkiksi autoteiden notkelmakohtiin, voi syntyä suuriakin vesilätäköitä tai kaupunkitulviakin. Silloin liikenteessä kannattaa vähän hidastaa, Salminen kehottaa.

Sadekertymää voi olla paikoin jopa 20 millimetriä, etenkin maan lounais- ja kaakkoisosissa. Yleisesti kertymää voi odottaa noin 15 millimetrin verran, kuivemmilla alueilla tätäkin vähemmän.

Sateiden mukana voi paikoin esiintyä myös ukkosta. Sadekuurot, ukkoset ja korkeat lämpötilat muistuttavatkin siitä, että sää on edelleen kesäinen.

– Elokuu on yksi sateisimmista kuukausista, Salminen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat