Kaustisen kruunuhäät herätti upean perinteen – tärkeintä morsiamen loisto ja kuokkavieraat

2:03img
Julkaistu 15.07.2017 20:46
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla on juhlittu tänään harvinaisia kruunuhäitä, kun kolme paria vihittiin juhlayleisön edessä. Edelliset kruunuhäät pidettiin puoli vuosisataa sitten.

Muinoin juhlittiin häitä kolme päivää ja kuokkavieraat maksoivat tarjoilusta sekä morsiamen tanssittamisesta. Nyt juhlittiin hiukan leppoisammin.

Oman kunnan hääpari Tommi Känsälä ja Johanna Oravala päättivät, että vihille mennään nyt, kun kruunuhäät ovat kerta tarjolla.

– Emme ajatelleet pitää häitä vielä tänä kesänä, mutta kun pareja kyseltiin, ilmoittauduimme.

Pohjalaiset Kruunuhäät Kaustinen 1

Kaustislaiset Tommi Känsälä ja Johanna Oravala vihittiin upeissa kruunuhäissä.

– Minua kyllä jännitti aika lailla. Puoliso sai puhua ympäri muutaman päivän, mutta hyvinhän tämä meni, sulhanen Tommi Känsälä huokaisee, kun vihkiseremonia ja tanssit pääareenalla tuhatpäisen yleisön edessä ovat ohi.

– Rennolla meiningillä selvittiin, tuore aviovaimo Johanna Oravala kannustaa.

Kruunu oli siveyden mittari

Ennen hääjuhlaa kuultiin hääperinteen asiantuntijan Anna-Liisa Finnilän luento kruunuhäistä. Hän opetti morsiamen kruunun rakentamista mallimorsiamen avulla.

– Ison kruunun sisään laitettiin pienempi hopeinen kunniankruunu, jos morsian oli neitsyt. Mutta tätä eivät miehet saaneet kysellä. No pappi sen ainakin näki, kun morsian kumartui alttarilla.

Pohjalaiset Kruunuhäät Kaustinen 3

Hääperinteen asiantuntija Anna-Liisa Finnilä näyttää, miten kruunumorsian puetaan.

– Ja jos sitä kunniankruunua ei ollut – sellaisiahan ne pohjalaismiehet usein olivat – sitten sulhanen laitettiin tervaamaan kirkon kattoa, Anna-Liisa Finnilä valistaa.

Finnilä korostaa, että kruunuhäät olivat 1800-luvulta sotiin saakka aivan tavallinen hääseremonia Pohjanmaan seuduilla läpi länsirannikon.

Kuokkavieras maksoi viulut

Pohjalaiset Kruunuhäät Kaustinen 2

Kruunnuhäihin tullaan näyttävästi ja kuuluvasti kulkueessa pelimannien tahdissa.

– Ei siinä kysytty yhteiskuntaluokka eikä varallisuutta. Kuka tahansa saattoi ne järjestää, koska väkeä tuli aina enemmän kuin kutsuttiin. Kuokkavieraat maksoivat morsiamen tanssittamisesta ja tarjoilusta, niinpä häät olivat yleensä aina voitolliset.

Olivatko kruunuhäät hurjia, ryypättiin ja tapeltiin?

– Ainakin juhlajuomaa myytiin vaikka kuinka paljon. Sitähän oikein toivottiin, että kuokkavieraat ostaisivat, jotta hääpari saisi rakentaa oman talon, Finnilä kertoo.

Kruunuhääperinne hiipui sotien myötä. Edelliset Finnilä muistaa 52 vuoden takaa.

Tänään kruunuhäissä vihittiin kolme paria, Tommi Känsälän ja Johanna Oravalan lisäksi Marika Schaupp ja Juho Laasanen Helsingistä sekä Suvi Pilvi Kivelä ja Matt King Inarista.

Häiden voitolla häämatkalle?

Kotikunnan pari siirtyi syömään paikalliseen kievariin – kuokkavieraiden kera. Johanna Oravala kantoi ylväästi kruunuaan, joka on juuri Anna-Liisa Finnilän käsityötä. Häämatkan kohdetta he eivät ole vielä päättäneet, toivoa siis sopii hyvinkin voitollisia häitä.

– Juuri näin, tätä odotellaan, Tommi Känsälä ja Johanna Oravala nauravat.

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri