Kävelykierros Helsingin homohistoriaan – missä olivat tapaamispaikat kun homoseksuaalisuus oli vielä rikoslaissa?

3:25img
Miltä näyttävät nykypäivänä suositut kohtaamispaikat? Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 01.11.2020 18:41
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Järjestetyllä kävelykierroksella tutustutaan Helsingin historiaan seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta.

Nykypäivän Suomi on yksi tasa-arvoisimmista maista, mutta aina eivät Suomessakaan ole asiat olleet niin kuin nyt. Vielä 1970- ja 80- luvuilla homoseksuaalisuus oli rikoslaissa ja sairausluokituksessa.

Yoo-Hoo! Toursin auktorisoitu Helsinki opas Juho Rautio kertoo, että pitää Helsingin historiaa kaikkinensa mielenkiintoisena.

– Siihen mahtuu paljon kaikenlaista, sotahistoriasta arkkitehtuuriin. Myös seksuaalivähemmistöjen osuus, tottakai on isossa kasvavassa kaupungissa aina ollut jonkinlaisena osana.

Kalastavan kissan kuja ja itkumuuri

Rautio kuvailee, että seksuaalivähemmistöjen oli löydettävä kohtaamispaikkoja niin sanotusti hieman varjoista. Oli salaisia ja vähemmän salaisia paikkoja.

Yksi näistä paikoista oli Vanha Ylioppilastalo.

– Vanhan Kellari tanssiravintola avattiin vuonna 1964. Viereisessä rakennuksessa, uudessa ylioppilastalossa, oli siihen aikaan ravintola Hansa, jossa homomiehet olivat viihtyneet. Sitten kun avattiin Vanhan Kellari, niin he päättivät vallata sen ja tehdä siitä heidän ravintolansa.

– Ei Kellarista ikinä homoravintolaa tullut, mutta siellä paljon homomiehet viettivät aikaansa, itseasiassa kymmeniä vuosia. Myöhemmin sitten lesbonaisetkin, kun alkoholilaki salli sen, että he pääsivät myös ravintolaan, Rautio kertoo.  

Jos ravintolasta ei löytynyt seuraa, saatettiin sitä etsiä vielä eduskuntataloa vastapäätä, nykyisen Kansalaistorin paikalta, jossa oli niin sanottu kalastavan kissan kuja. Paikkaa kutsuttiin myös itkumuuriksi.

– Siellä on itkuja itketty, jos ei löytänyt seuraa vielä siinäkään kohdassa.

Rautio nostaa esiin myös Vanhan Polin Lönnrotinkadulta. Nykyisin tiloissa on Glo Hotel Art, mutta 70 -luvun lopussa ja 80 -luvun alussa rakennuksessa toimi Setan yksi diskoista, josta saatiin rahaa järjestötoiminnan pyörittämiseen.

Kierrokset on otettu hyvin vastaan ja niitä on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.

Katso koko haastattelu videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa