Kazakstan sekasorrossa: Sotilaat tyhjentäneet Almatyn keskusaukion, kertovat venäläismediat

1:27img
Kazakstanin kaaos tuli suurlähettiläälle yllätyksenä: "Siellä ei ole totuttu näkemään tämän mittakaavan mielenosoituksia".
Julkaistu 06.01.2022 08:51

MTV UUTISET - STT

Suomen aikaa torstaina alkuillasta venäläismediat kertoivat sotilaiden tyhjentäneen Almatyn kaupungin keskusaukion mielenosoittajista.

Tassin mukaan silminnäkijät ovat kertoneet, että ihmisiä on loukkaantunut ja saanut surmansa aukiolla, mutta virallista vahvistusta kuolonuhreista ei ole saatu.   

Torstaina maan hallinto yritti tasapainottaa tilannetta väliaikaisin myönnytyksin. Hallinto kertoi, että Kazakstan asettaa hintarajat muun muassa nestekaasulle ja bensiinille kuuden kuukauden ajaksi.

Maan levottomuudet alkoivat Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Nestekaasua käytetään Kazakstanissa laajasti autojen polttoaineena.

Lisäksi hallinto on kieltänyt väliaikaisesti ainakin joidenkin ruokatarvikkeiden viennin tasapainottaakseen 

Poliisi "eliminoinut" mielenosoittajia

Poliisi kertoo venäläismedian mukaan "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia näiden pyrkiessä hallintorakennuksiin maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa eilen illalla.

Interfaxin, Tassin ja RIA Novostin siteeraama poliisi kuvaa mielenosoittajia ekstremistijoukoiksi. Uutistoimisto AFP tulkitsee poliisin tarkoittavan eliminoinnnilla sitä, että kymmeniä mielenosoittajia olisi surmattu.

Lisäksi levottomuuksissa on haavoittunut yli tuhat ihmistä, kertoo maan terveysministeriö venäläisuutistoimistojen mukaan. Haavoittuneista lähes 400 on viety sairaalaan ja yli 60 ihmistä on tehohoidossa, kertoi maan apulaisterveysministeri Khabar-24-uutiskanavalle.

Toimittaja: Presidentti ottanut aiempaa kovemman linjan

Kuolonuhrien määrän kasvu vaikuttaa vääjäämättömältä, arvioi Kazakstania seuraava toimittaja Joanna Lillis Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Lillis kommentoi Kazakstanin tilannetta paikan päältä torstaina BBC:n Newshour-radio-ohjelmalle. Kysyttäessä viranomaisten kovista otteista, Lillis kertoo presidentin ottaneen eilen aiempaa kovemman linjan.

Hän arvioi presidentin joko uskovan oikeasti taistelevansa terroristeja vastaan tai sitten hallinto pelkää, ettei tilannetta saada haltuun ja mielenosoittajat voivat kaataa hallinnon.

Lue myös: Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta – näin suurlähetystö ohjeistaa suomalaisia

Ampumisia ja räjähdysten ääniä myös torstaina

Almatyssa on jälleen kuultu ampumisen ja räjähdysten ääniä, kun viranomaiset vastaavat laajamittaisiin levottomuuksiin.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja, jonka mukaan ampumisen ääniä on kuulunut pormestarin toimiston suunnalta. Mielenosoittajat hyökkäsivät toimistolle jo eilen.

BBC:lle työskentelevä Abdujalil A kertoo Twitterissä kuulleensa ampumista ja räjähdyksiä Almatyn keskustan läheisyydestä.

Mielenosoittajat hyökkäsivät presidentin virka-asuntoon

Tass on aiemmin kertonut aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Kassym-Jomart Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa.

AFP:n kirjeenvaihtaja on puolestaan raportoinut, että mielenosoittajat ovat vallanneet rakennuksen, jossa sijaitsee Almatyn pormestarin toimisto. Poliisit olivat kirjeenvaihtajan mukaan yrittäneet estää protestoijia valtaamasta rakennusta muun muassa kyynelkaasun avulla.

AFP:n mukaan sekä presidentin virka-asunnon että pormestarin toimiston on kerrottu olevan liekeissä.

Mielenosoittajien aseistuksista on liikkunut eriäviä tietoja. 

Internetyhteydet laajalti poikki

Internetyhteyksien on kerrottu olevan laajalti poikki, minkä takia sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa ja varmistettuja tietoja.

Tass kertoo, että entisessä pääkaupungissa Almatyssa ei ole lainkaan internetyhteyksiä. Uutistoimisto kirjoittaa, että useat hallinnon verkkosivut eivät ole toiminnassa. Esimerkiksi ministeriöiden, presidentin, poliisin ja lentokenttien sivut eivät toimi.

Internetiä tarkkailevan NetBlocks-järjestön mukaan yhteydet ovat olleet paikalliseen aikaan aikaisesta aamusta lähtien poikki maan laajuisesti.

Lue myös: "Levottomuuksia johtavat ulkomailla koulutetut terroristijengit" – Venäjän johtama sotilasliitto lähettää Kazakstanille sotilasapua

Sotilasapua Kazakstaniin

Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö on kertonut lähettävänsä Kazakstanille sotilasapua. Maan presidentti Tokajev oli aiemmin vedonnut sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

– Aion toimia mahdollisimman tiukasti. Yhdessä selviämme tästä mustasta ajanjaksosta Kazakstanin historiassa, presidentti on sanonut.

Yhdysvallat on varoittanut Kazakstaniin saapuneita venäläisjoukkoja ottamasta valvontaan Kazakstanin instituutioita.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi torstaina maansa ja maailman tarkkailevan myös mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia.

Presidentti on lisäksi kertonut lähettäneensä viisi konetta maan isoimman kaupungin Almatyn lentokentälle. Hänen mukaansa maan ilmavoimat käyvät taistelua kaupungin lähettyvillä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä päätyi keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan.

Kansallinen poikkeustila julistettu

Tokajev hyväksyi keskiviikkona maan hallituksen eron. Lisäksi maahan julistettiin keskiviikkona kansallinen poikkeustila.

Jo aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään paikallista aikaa. Nur-Sultan on Suomea neljä tuntia edellä.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Tuhannet mieltään osoittavat olivat vaatineet hallituksen eroa.

Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi keskiviikkona, että mielenosoitukset johtuivat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaisesta rikkomisesta.

Lue myös: Kazakstanin presidentti kertoo vastaavansa levottomuuksiin kovin ottein – väittää useiden lainvalvojien saaneen surmansa

Kazakstan täyden sekasorron keskellä – suurlähettiläs kommentoi romahdusta.

1:27img

Tuoreimmat aiheesta

Kazakstan