Kazakstanin presidentti: Venäjän joukot alkavat lähteä maasta kahden päivän sisällä

1:20img
Tuhansia ihmisiä on otettu kiinni Kazakstanin levottomuuksissa
Julkaistu 11.01.2022 08:28

MTV UUTISET - STT

Venäjän johtaman CSTO-järjestön joukot alkavat vetäytyä Kazakstanista kahden päivän kuluessa, sanoi maan presidentti Kasym-Zhomart Tokajev tiistaina. Vetäytyminen kestää presidentin mukaan enintään kymmenen päivää.

Tokajev kertoi asiasta videopuhelussa Kazakstanin hallitukselle ja parlamentille tiistaina.

Venäjän johtama IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Tokajevin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2 000 sotilasta, kun maassa syttyneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi.

Presidentin mukaan joukkojen päätehtävä on nyt "suoritettu onnistuneesti". Tokajev nimitti CSTO:n joukkoja rauhanturvaajiksi. Samaa nimitystä on käyttänyt myös järjestö itse.

Tokajev ilmoitti lisäksi tukevansa väliaikaista pääministeriä Alihan Smailovia tehtävään pysyvästi. Esitys sai tiistaina lainsäätäjien yksimielisen tuen.

Lue myös: Putinin ja Tokajevin mukaan Kazakstanissa yritettiin vallankaappausta – maa on joutunut  "kansainvälisen terrorismin" kohteeksi

Presidentti syytti edeltäjäänsä "eliitin luomisesta"

Presidentti Tokajev on tänään myös kohdistanut edeltäjäänsä Nursultan Nazarbajeviin, 81, harvinaista kritiikkiä ja syyttänyt tätä varakkaan eliitin luomisesta maahan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tokajev on julkisesti kritisoinut Nazarbajevia, joka itse valitsi hänet seuraajakseen.

– Uskon, että on tullut aika osoittaa kunnioitusta Kazakstanin kansalle ja auttaa heitä järjestelmällisesti ja säännöllisesti, Tokajev sanoi.

Presidentti puhui myös valtion rahastosta, johon "erittäin kannattavia yrityksiä" pyydettäisiin maksamaan rahaa. Virkamiehille ja lainsäätäjille osoitetussa videopuheessa Tokajev sanoi myös odottavansa "aktiivista osallistumista ihmisiltä, joilla on valtava omaisuus, mutta jotka pysyttelevät varjoissa".

Lisäksi Tokajev ilmoitti suunnitelmastaan lopettaa laajasti kritisoitu yksityinen kierrätysmonopoli, johon liittyy ex-presidentin tytär Alija Nazarbajeva.

Kazakstania pitkään hallinnut Nursultan Nazarbajev jätti presidentin tehtävän vuonna 2019. Hänellä on kuitenkin edelleen erityisasema "kansakunnan johtajana".

Lue myös: Kazakstanissa ainakin 164 kuollut ja 6000 otettu kiinni levottomuuksien aikana

Mielenosoittajia nimitettiin terroristeiksi

Kazakstanissa kuoli viime viikon levottomuuksissa ainakin toistasataa ihmistä. Lähes 10 000 mielenosoittajaa on otettu kiinni.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit kehittyivät laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Levottomuuksien aikana viranomaiset kertoivat, että Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa järjestettiin terrorismin vastainen operaatio.

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja kuvaillut mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi. Kazakstanin tärkeän liittolaisen Venäjän presidentti Vladimir Putin on niin ikään sanonut Kazakstanin joutuneen "kansainvälisen terrorismin" kohteeksi. Väitteet ovat kuitenkin jääneet pitkälti vaille todisteita.

Tokajev torjui jo perjantaina kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa. Sen sijaan hän vakuutti, että "aseistetut bandiitit" tuhotaan ja valtuutti joukkonsa ampumaan tappavasti varoituksetta.

Kazakstanin protesteista on ollut vaikea saada kuvaa, sillä kansainvälisten toimittajien työtä maassa on rajoitettu ja protesteista on saatu pääasiassa vain Kazakstanin hallinnon välittämää tietoa. Lisäksi internet oli useita päiviä poikki.

Lue myös: Kazakstan: Kansalaiset pääsevät taas nettiin päivien katkoksen jälkeen, hallinnon mukaan "terroriuhkien pesät" on puhdistettu

Tuoreimmat aiheesta

Kazakstan