Kehon parantavat pisteet tutuiksi

Kuva: Gummerrus.Gummerrus.
Julkaistu 10.03.2010 09:46(Päivitetty 10.03.2010 15:00)

Luontaishoidot ovat kasvattaneet suosiotaan nykypäivän stressaavassa elämässä. Yksi kiinnostavimmista on heijastehoito. Siinä käynnistetään kehon omat parannusprosessit hoitamalla tiettyjä kehon pisteitä.

"Koko kehon vyöhyketerapia – Apua vaivoihin heijastehoidolla" on hieroja, vyöhyketerapeutti Ulvi Wirénin käytännönläheinen opas heijastehoidon eli refleksologian saloihin. Wirén toimi synnyinmaassaan Virossa lääkärinä ja sairaanhoitajana. Työssään hän huomasi lääketieteen avuttomuuden tietyissä tilanteissa. Potilaan vaiva diagnosoitiin ja lääkittiin, mutta vointi ei aina parantunut.

- Lääkkeet vaikuttavat yleensä vain oireisiin. Oireen syy jää usein hoitamatta, kertoo Wirén.

Hän alkoi kiinnostua vaihtoehtoishoidoista, joissa etsitään syytä oireisiin ja keskitytään ihmisten elämänlaadun parantamiseen.

Muutettuaan Suomeen Wirén löysi kutsumuksensa heijastehoidosta, jossa koko ihmistä hoidetaan kehon pisteitä käsittelemällä. Hän kouluttautui hierojaksi ja refleksologiksi ja on pitänyt omaa vastaanottoaan yli kymmenen vuoden ajan.

Kehon suuri heijastejärjestelmä.

Muinaista viisautta

Kehon tiettyjen pisteiden paineluun perustuvaa hoitoa on annettu jo 5000 vuoden ajan. Vanhoja piirroksia, joissa ihmisiä hoidetaan painelemalla käsiä ja jalkoja, on löytynyt Kreikasta, Intiasta, Kiinasta ja Etelä-Amerikasta. Vuosituhantinen perimätieto on jalostunut viralliseksi hoitosuunnaksi 1920-luvulta alkaen. Silloin kehitettiin teoria kehon jakautumisesta pitkittäisvyöhykkeisiin, jotka kulkevat päälaelta varpaan- ja sormenpäihin. Kun tämä oppi yhdistettiin perimätietoon käsien ja jalkojen hoitamisesta, syntyi refleksologia eli koko kehon vyöhyketerapia, jota kutsutaan myös heijastehoidoksi.

Iho kertoo kaiken

Refleksologia perustuu heijasteihin. Ne ovat kehon pinnalla olevia alueita, jotka ovat yhteydessä tiettyyn elimeen tai kehon osaan. Kehon hyvinvointi ja ongelmat heijastuvat iholle. Heijasteita painelemalla voidaan vaikuttaa elinten hyvinvointiin.

Heijasteita on useita päällekkäisiä. Jalkapohjaan heijastuvat sekä sisäelimet, lihaksisto että hermoston osat. Monet arkivaivat johtuvat tästä päällekkäisyydestä. Stressaavassa elämäntilanteessa aivoilta vaaditaan paljon. Aivojen heijasteet ylikuormittuvat ja alkavat viedä energiaa muilta. Heijastehoidolla pyritään palauttamaan tasapaino ja energian tasainen kulku. Samalla mieli ja lihakset rentoutuvat, aineenvaihdunta paranee, hormonituotanto lisääntyy ja hengitys vahvistuu.

Stressijännitykset.

Tee hyvää itsellesi

Tehokkainta hoitoa saa koulutetulta hoitajalta, joka osaa tulkita heijasteiden ongelmia. Itsehoitokin tuottaa tuloksia. Omaa ja läheisten hyvinvointia voi parantaa hoitamalla heijasteita kädessä, jalassa ja korvanlehdellä. Heijasteita hoidetaan painelemalla tylpällä puikolla tai sormilla tai pitämällä sormia kohdan päällä minuutin, parin ajan. Lievää kipua tulee hoidettavassa kohdassa tuntua.

Wirénin kirjassa on ohjeet mm. unettomuuden, niskakivun, päänsäryn ja kuukautisvaivojen hoitoon. Esimerkiksi stressijännityksiä hoidetaan painelemalla sormenpäitä, varpaanpäitä sekä jalkapohjan sisäreunaa aina kantapään keskikohtaan asti. Myös korvanlehden reuna käsitellään koko pituudeltaan. Säännöllinen heijastehoito parantaa stressinsietokykyä ja lisää yleistä hyvinvointia.

Teksti: Kati Hokkanen
Kuvat: Gummerus

Artikkelin tarjoaa:
Gummerus

Kirjan voit ostaa esimerkiksi Bookplus.fi:stä

Artikkelin tarjoaa
Gummerus

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle