Kehontoimintojansa jatkuvasti monilla mittareilla tarkkaileva tietokirjailija sanoo unen palauttavan vaikutuksen olevan kaikkein oleellinen asia hyvinvoinnille. Hän antaa tässä artikkelissa myös viisi vinkkiä parempaan jaksamiseen.
Tietokirjailija Teemu Arina on täysiaikainen biohakkeri, joka mittaa elimistönsä toimintoja piiruntarkasti. Saamansa datan avulla hän on optimoinut arkensa niin, että olisi parhaassa mahdollisessa iskussa koko ajan. Arina pitää sormessaan älysormusta öin ja päivin ja mittaa itsestään muun muassa verensokeripitoisuuksia, verenpainetta ja unen laatua.
– Olen mitannut itseäni säännöllisesti jo kymmenen vuotta ja tunnen elimistöni ilman mittalaitteitakin. Kaikkein olennaisinta jaksamisen kannalta on palautumistaso aamulla, Arina kertoo.
Teemu Arina puhuu ja kirjoittaa biohakkeroinnista eli itsestään teknologian avulla huolesta pitämisestä työkseen eri puolilla maailmaa. Koronavuosi toi tiuhaan keikkatahtiin kuitenkin äkkipysäyksen, mikä on tarkoittanut Arinalle monia hyviä muutoksia.
– Olen ollut aiemmin tohotusputkessa ja sairastanut vatsahaavan. Korona aiheutti sen, että minun ei tarvitsekaan tohottaa ja juosta lentokoneesta toiseen. Vuoden aikana olen muun muassa nukkunut enemmän. Olen nyt paremmassa tilanteessa kuin vuosi sitten.
Reilu vuosi sitten Arinan mittarit näyttivät, että kehossa tapahtuu jotakin poikkeuksellista.
– En ole yleensä lähes koskaan kipeä, mutta koronaepidemian alussa noin vuosi sitten sairastin jonkinlaisen flunssan – en tiedä, oliko se koronaa. Mittarit kertoivat, että veren happisaturaation normaaliksi palautuminen kesti yhdeksän kuukautta.
Lue myös: Biohakkeri Teemu Arina varautui koronaan jo kuukausia sitten: ”Nämä asiat altistavat infektioille”
Arinan viisi keinoa ottaa itsestään kaikki tehot irti työpäivän aikana
Biohakkeri ja tietokirjailija Teemu Arina toivoo myös muiden hyötyvän havainnoista, joita hän on tehnyt koronavuonna.
– Korona-aikana on ollut mahdollisuus miettiä uudelleen, mitä tekee ja missä järjestyksessä. Kotitoimistolla on mahdollista vaikuttaa arkeensa enemmän kuin työpaikan toimistolla.
Näin Arina järjestelee arkensa omiin mittaustuloksiinsa nojaten:
1. Seisoo töitä tehdessä. On huomannut verenpaineen alenevan, kun seisoo. – Seisominen itsessään ei ole automaattisesti terveellisempää, olennaista on asennon vaihto, Arina sanoo.
2. Välttää kuulokkeiden pitoa ja kuuntelee äänen suoraan kaiuttimesta. – Kuulokkeet häiritsevät verenkiertoa päässä,
3. Tauottaa päivän työt kellontarkasti niin sanottua Pomodoro-tekniikkaa noudattaen. – Teen töitä 25 minuutin jaksoissa, keskimäärin sen verran ihminen jaksaa keskittyä kerrallaan. Ajastin ilmoittaa, milloin on tauon paikka.
4. Noudattaa yhtä tyyppiä monista pätkäpaastoista. – Pidän pätkäpaaston kaksi kertaa viikossa. Skippaan lounaan kokonaan ja mahdollisesti aamupalankin. Syön kaikki kalorit tietyssä aikaikkunassa. Nykytutkimuksen mukaan syömisaikojen säännöstely pätkäpaastolla vaikuttaa muun muassa verensokerin säätelyyn, Arina sanoo.
5. Tekee hengitysharjoituksia. – Hengityksen avulla pystyn vaikuttamaan sykkeeseen ja stressiin. Pyrin myös aloittamaan päiväni meditaatiolla.