Heikko taloustilanne on saanut aikaan kovan kilpailun työpaikoista muun muassa myynnin perustehtävissä, sihteerityössä ja asiakaspalvelutehtävissä. Osa työnhakijoista pyrkii parantamaan asemiaan hakijana epärehellisin keinoin.
Ansioluettelotietoja asiakkaiden toimeksiannosta tarkastava yritys kertoo, että joka kymmenennessä heille tarkistettavaksi annetusta CV:stä löytyy kaunisteltuja tietoja tai suoranaisia valheita.
– Merkittävimmät ja yleisimmät valheet ovat tekaistu ylempi tutkinto, työhistoriatieto ja aiemman työpaikan vastuualueen liioittelu, kertoo CV Secure Oy:n toimitusjohtaja Tomas Valkama.
1:52
Toimitusjohtajaehdokkaalla rikostuomioita, luottotietoja juorulehdille
Valkama kertoo esimerkkejä läheltä piti-tilanteista. Eräs CV Securen asiakkaista haki toimitusjohtajaa. Rekrytointipäätös oli jo käytännössä tehty, kun taustatutkimuksessa paljastuikin, että toisin kuin CV:ssä mainittiin, hakija ei ollut koskaan valmistunut lukiosta, väitetystä maisteritutkinnosta oli suoritettu vain yksi peruskurssi ja lisäksi käräjäoikeudesta löytyi kaksi tuomiota.
Toinen tapaus oli tietotekniikkakonsultti, jolla oli pääsy asiakkaan tietokoneisiin, jossa säilytettiin luottotietoja. Kävi ilmi, että tämä konsultti oli myynyt julkisuuden henkilöiden luottotietoja juorulehdille.
Valkaman mukaan markkinoilta löytyy jopa maksettuja suosittelijoita, jotka voivat esimerkiksi perustaa tekaistun puhelinvaihteen kuvitellulle yritykselle hämätäkseen tulevaa työnantajaa.
Rekrytointiyritykset: Ei laaja ongelma
Suurimmista rekrytointeja tekevistä yrityksistä vahvistetaan, että CV-sievistelyä tehdään, mutta se ei ole Suomessa laajamittainen ongelma.
CV-Securen Tomas Valkaman vinkit työnhakijalle
- Työsuhteen perusta on luottamus. Älä väärinkäytä sitä.
- Vahvuuksia saa ja pitää tuoda esiin. Ansioluettelo ei kuitenkaan ole mielipidekirjoitus vaan faktaa osaamisestasi.
- Lisää CV:hen tieto, jos lukiosi tai aiemman työpaikkasi nimi on muuttunut. Helpotat rekrytoijan työtä.
- Tarkasta koulutuksien ja ja työhistorian ajankohdat ennen hakemuksen lähettämistä.
– Nähdään, että se on jollain tavalla ehkä lisääntymässä. Noin kuukausittain tulee sellaisia pienempiä työsuhteen kestoon liittyviä epäselvyyksiä tai saattaa löytyä väärennetty tai muutettu työturvallisuuskortti, kertoo rekrytointipalveluiden johtaja Ilkka Lagerström Baronasta.
– Myös tutkintotodistuksiin liittyvät huijaukset ovat tällaisena kansainvälisenä työmarkkina-aikana yleistymässä. Tottakai puhutaan edelleen kuitenkin marginaalisista osuuksista työnhaussa kaiken kaikkiaan, Lagerström arvioi.
CV-Securen Tomas Valkaman vinkit työnantajalle
- Suosittelijat ovat yksi tärkeimmistä tarkastuksista, tee ainakin yksi tarkastussoitto. Muista myös huijausten mahdollisuus.
- Tarkasta vähintään koulutustiedot esimerkiksi soittamalla oppilaitokseen
- Tarkasta ansio- ja pääomatulot ja vertaa niitä työnhakijan ilmoittamaan nykyiseen palkkaan ja palkkatoiveeseen.
Työmarkkinat polarisoitumassa
Rekrytoijan näkemyksen mukaan työmarkkinat kaksinapaistuvat kovaa vauhtia. Työvoimaa on tarjolla, mutta sopivia työpaikkoja ei.
– Tällä hetkellä tuntuu, että IT:n erilaiset palvelumuotoilun tehtävät ja verkkopalvelujen rakennustyö ovat aloja, joissa pula hyvistä hakijoista on suurin. Digitalisaatio vaikuttaa kaikkiin organisaatiohin ja näiden tän kaltaisten palveluiden rakentajat ja suunnittelijat ovat selkeästi sellainen ryhmä, jota haetaan paljon, kertoo Baronan Lagerström.
Eniten hakijoita tulee Lagerströmin mukaan myynnin perustehtäviin, asiakaspalvelutehtäviin ja perinteisiin sihteerin tai assistentin töihin.