Kela muutti syksyllä kilpailutustaan niin, että laadun painotusta vähennettiin. Joissain tapauksissa se on johtanut siihen, että kulut kasvavat ja vaikeavammaisia istutetaan tuntikausia takseissa, huomauttaa Sote Palveluntuottajat.
Kela muutti syksyllä sääntöjä, joilla kilpailutetaan vaikeavammaisten aikuisten ja lasten lääkinnällistä kuntoutusta. Laadun paino kilpailutuksissa pudotettiin 20 prosenttiin aiemmasta 50 prosentista.
Kulut kasvavat ja vaikeavammaisia istutetaan tuntikausia takseissa, vaikka aiempi hoitopaikka olisi sijainnut vieressä, huomautetaan Sote Palvelutuottajien tiedotteessa.
Kolmen euron säästö yhdellä hoitokerralla johtaa esimerkkitapauksessa 18 000 eurolla kasvaviin taksikuluihin vuodessa.
– Tämä surkea päätös on otettava nopeasti uuteen tarkasteluun, sanoo Aino Sainio Sote Palveluntuottajista. Kyseessä on hiljattain perustettu järjestö, joka vaalii pienten yritysten etuja sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannossa.
"Surkeaa, että tässä sopassa vielä yhteiskunnan kustannukset kasvavat"
Syksyn kilpailutuksessa vaikeavammaisia kuntouttavien fysioterapeuttien erityiskoulutukselle ja hoitokokemukselle ei annettu arvoa, vaan hinta ratkaisi.
Sen painoarvo nostettiin 50:stä 80 prosenttiin.
Lisäksi aiemmista kilpailutuksista poiketen fysioterapian palveluntuottajien määrää supistettiin 25–30 prosenttia, joka tarkoitti taksimatkojen pidentymistä.
– Tiedämme kymmeniä edellä mainitun kaltaisia esimerkkejä. Niiden seurauksista kärsivät vaikeavammaiset eli ryhmä, jonka pitäisi olla yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa. Siitä kärsivät myös pienet palveluntuottajayritykset, jotka ovat erikoistuneet vaikeavammaisten kuntoutukseen. Niistä moni joutuu lopettamaan toimintansa, jos tilanne ei muutu todella nopeasti, Sainio Sanoo.
– On surkeaa, että tässä sopassa vielä yhteiskunnan kustannukset kasvavat, Sainio jatkaa.
"Pidämme parhaana vaihtoehtona sitä, että Kelan piirit tekevät itse nopeasti hankintaoikaisun"
Toinen räikeä esimerkki tulee Lapista. Kela ei sallinut, että suomalainen terapeutti käy asiakkaan kanssa lähimmällä terapia-altaalla Ruotsin puolella 21 kilometrin päässä.
Sen sijaan terapeutin pitäisi mennä asiakkaan kanssa Kolarista Rovaniemelle saakka eli edestakaisin yli 320 kilometriä. Aiemmalla kaudella Kela salli oston Ruotsin puolelta.
– Potilas-, vammais- ja yrittäjäjärjestöt ovat kirjelmöineet asiasta päättäjiä, mutta ainakin toistaiseksi tuloksetta. Mielestämme asia on korjattava välittömästi, Sainio korostaa.
Järjestön mielestä suorahankintamahdollisuuksien lisääminen ei tässä vaiheessa riitä ratkaisuksi, sillä kaikki vaikeavammaiset eivät yksinkertaisesti pysty hakemaan muutosta. Menettely on myös hidas.
– Pidämme parhaana vaihtoehtona sitä, että Kelan piirit tekevät itse nopeasti hankintaoikaisun. Tilanne on kestämätön niin potilaiden kuin yrittäjienkin kannalta, Sainio sanoo.