MTV Uutiset kertoi eilen Sote Palveluntuottajien tyytymättömyydestä Kelan syksyllä tekemiin muutoksiin koskien vaikeavammaisten aikuisten ja lasten lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutusta. Kela vastasi järjestön esittämään kritiikkiin.
Sote Palveluntarjoajat huomauttivat maanantaina tiedotteessaan, että osassa tapauksista Kelan tekemät muutokset johtavat tilanteisiin, joissa kulut kasvavat ja vaikeavammaisia istutetaan tuntikausia takseissa.
Esimerkkitapauksessa Kela säästi kilpailutuksella kolme euroa hoitokerralta, mutta taksikulut kasvoivat jopa 18 000 eurolla vuodessa, Sote Palveluntuottajat laski tiedotteessaan.
– Osalla asiakkaista matkat kuntoutukseen ovat pidentyneet, osalla lyhentyneet vuoden alusta alkaen. Asiasta tekee monimutkaisen se, että osa asiakkaista käy useammassa kuin yhdessä kuntoutuksessa, Kelan kuntoutuspalvelujen ryhmän etuuspäällikkö Tuula Ahlgren kertoo.
Lue myös: Kela säästi kilpailutuksella kolme euroa hoitokerralta, taksikulut kasvoivat jopa 18 000 eurolla vuodessa: "Tilanne on kestämätön"
Kelan mukaan esille nostetuista esimerkeistä ei voi tehdä johtopäätöksiä
Sote Palveluntuottajat kertoivat tiedotteessaan kahdesta esimerkkitapauksesta. Kelan mukaan esille nostetuista esimerkeistä ei voi vetää johtopäätöksiä kuntoutusasiakkaiden matkakustannusten muutoksista.
Yhdessä esimerkkitapauksessa lähellä Ruotsin rajaa asuva asiakas ei ole voinut vuodenvaihteen jälkeen hyödyntää Ruotsin puolella sijaitsevia kuntoutuspalveluita.
Sen sijaan terapeutin pitäisi matkustaa asiakkaan kanssa Kolarista Rovaniemelle saakka eli edestakaisin yli 320 kilometriä.
Kelasta vastataan, että kilpailutuksessa palveluntuottajan piti antaa tarjouksensa sen Kelan alueen tarjouskilpailuun, jonka alueella palveluntuottajan toimipiste sijaitsee.
Tämä vuoksi tarjouskilpailussa ei hyväksytty Suomen rajojen ulkopuolella sijaitsevia toimipisteitä.
Jos kuitenkin rajakunnissa asuvien henkilöiden palvelujen turvaamiseksi on tarpeen saada palveluntuottajia, joiden toimipiste sijaitsee rajakunnassa, voi asiasta sopia erikseen Kelan kanssa.
Kela ei näe hankintaoikaisulle lain mukaista perustetta
Sote Palveluntuottajat uskoo, ettei pelkkä suorahankintamahdollisuuksien lisääminen tässä vaiheessa riitä ratkaisuksi. Sen sijaan järjestö vaatii Kelalta hankintaoikaisua.
Kelan mukaan hankintaoikaisulle ei kuitenkaan ole olemassa hankintalain mukaista perustetta.
Kela vastaa kilpailuttaneensa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hankintalain mukaisesti. Matkat eivät kuuluneet tämän hankinnan piiriin.
Kela perustelee, että tarjouskilpailuissa saatiin riittävä määrä palveluntuottajia ja alueellisesti kattavat palvelut sekä asiakkaan mahdollisuus valita palveluntuottaja.
Hankintalain mukaan hankintayksikkö voi tehdä hankintaoikaisun, jos hankintapäätös perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen.
Hankintaoikaisu voidaan tehdä myös silloin jos asiasta on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen.
Vähimmäislaatuvaatimuksia tiukennettiin edellisestä kilpailutuksesta
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksessa hyväksyttiin vuoden 2019 alussa alkaneelle sopimuskaudelle aiempaa vähemmän palveluntuottajia.
Jokaiseen kuntaan pyrittiin hankkimaan vähintään kolme vaihtoehtoista tuottajaa.
– Tuottajia on edelleen paljon, jopa yli kaksinkertainen määrä tarpeeseen verrattuna. Esimerkiksi Kelan hyväksymät fysioterapeutit voivat palvella lähes 40 000 asiakasta, kun asiakkaita on vuonna 2018 ollut noin 16 000, Kelan tiedotteessa kerrotaan.
Syksyllä tehtyjen muutosten myötä laadun paino kilpailutuksissa pudotettiin 20 prosenttiin aiemmasta 50 prosentista.
Kela kuitenkin huomauttaa, että vähimmäislaatuvaatimuksia tiukennettiin edellisestä kilpailutuksesta.