Kelassakin ollaan huolissaan työkyvyttömyyshakemusten hylkäysten suuresta määrästä.
– Pidän nykyistä työkyvyttömyyseläkehakemusten hylkäysosuutta, joka on tänä vuonna Kelassa ylittänyt 60 prosenttia, huolestuttavana ja kestämättömänä, toteaa Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen.
MTV Uutiset uutisoi keskiviikkona työkyvyttömyyshakemusten hylkypäätösten nopeasta kasvusta. Leinonen pitää tilannetta ongelmallisena niin asiakkaille kuin yhteiskunnallekin.
– Se aiheuttaa paljon pettymyksiä, väliinputoamisia ja myös turhaa työtä terveydenhuoltoon.
Tällainen tilanne on ollut esimerkiksi Arja Törnroosin perheessä, kun hän on taistellut pitkään vakavasti masentuneen poikansa hoidon ja kuntoutuksen puolesta.
Lue lisää: Byrokratiaan väsynyt äiti kertoo taistelusta vakavasti masentuneen poikansa puolesta – nyt riittää jo se, että poika pysyy elossa
– Suurin ongelma on se, että ihmiset ajautuvat, joutuvat hakemaan työkyvyttömyyseläkettä oltuaan jo pitkään sairaana ilman että heidän mahdollisuuksiaan kuntoutua takaisin työelämään on kunnolla selvitetty, kertoo Leinonen.
2:31
Käsitys työkyvyttömyydestä erkaantunut
Uusien työkyvyttömyyseläkehakemusten hylkäysosuus on tosiaan jo pitkään ollut kasvussa, niin Kelassa kuin myös työeläkeyhtiöissä.
Leinosen mukaan käsitys työkyvyttömyydestä on erkaantunut hakijoiden, puoltavia lausuntoja laativien hoitavien lääkärien ja eläkelaitosten välillä.
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
– Hakijoille on pääsääntöisesti myönnetty sairauspäivärahaa enimmäismäärä, eli noin vuosi. Työkyvyttömyys ja työstä poissaolo ovat siis jo varsin pitkiä työkyvyttömyyseläkkeen hakuvaiheessa, Leinonen sanoo.
– Eläkevaiheessa työkyvyttömyyden määritelmä muuttuu ammatillisesta yleiseen, toisin sanoen enää ei riitä että on omaan entiseen työhönsä työkyvytön. Tämän ajatellaan olevan merkittävin hylkäykseen johtava syy.