Pitkät sairauslomat mielenterveyssyistä voivat olla työntekijälle karhunpalvelus

2:55imgKatso video: Ylilääkäri Jan Schugk kertoi syitä, milloin pitkä sairausloma voi olla työntekijälle työssäoloa huonompi vaihtoehto.
Julkaistu 23.01.2025 07:59
Toimittajan kuva

Inka Korhonen

inka.korhonen@mtv.fi

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirrytään keskimäärin 53 vuoden iässä. 

Mielenterveyssyistä eläköityminen tapahtui jo keskimäärin 44-vuotiaana. Asia selviää eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen tuoreista tilastoista.

Vuositasolla työkyvyttömyyseläkkeelle jää 18 000 ihmistä.

– Masennus on ollut tosi pitkään yleisin mielenterveyssyy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta sairauspoissaoloissa ahdistuneisuushäiriöt ovat jo menneet masennuksesta ohi, sanoo Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen.

– Mielenterveyssyiden suhteellinen osuus on kasvanut entistä nuoremmilla, ja kasvu alkoi 2016.

Pitkiä sairauslomia ennen eläkepäätöstä

Työkyvyttömyyseläkkeelle ei päädytä kevyin perustein. Halosen mukaan eläkettä hakeva henkilö on yleensä ollut jo 300 päivää poissa töistä sairaana. 

Työelämässä jaksamiseen perehtyneen ylilääkäri Jan Schugkin mukaan nykyinen työelämä vaatii paljon mielenterveydeltä.

– Työelämä vaatii nykyään paljon enemmän sosiaalisia taitoja, tiedonkäsittelyn taitoja, pitää olla valmis verkostoitumaan, innovoitumaan ihan eri tavalla kuin ennen, jolloin työtehtävät olivat aika rutiininomaisia, listaa Schugk.

Ylilääkärin mukaan vastaanotolla olisi tärkeää kuunnella rauhallisesti työssä jaksamisen kanssa kamppailevaa potilasta. Tärkeää on myös yrittää kuulostella, mitä potilas jättää kertomatta.

– Usein on niin, että mielenterveyden häiriöiden taustalla on elämän kuormitukseen liittyviä tekijöitä. Ei pitäisi hätäillä sairausdiagnoosin asettamisella, koska kyse voi olla myös ihan normaalista elämään liittyvästä kuormittuvuudesta, Schugk toteaa.

Schugkin mukaan lievemmissä mielenterveyden häiriöissä, kuten ahdistuksessa, pitkälle sairauslomalle jäävä työntekijä saattaa jäädä eristyksiin muusta maailmasta, ilman normaalia rytmiä ja työyhteisön tukea. 

Silloin sairausloma voi Schugkin mukaan jopa olla työntekijälle karhunpalvelus.

Katso koko haastattelu videolta.

9:40img

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys