Kelan pienituloisille myöntämän sähkötuen hakulomake julkaistaan tänään Kelan verkkosivuilla. Sähkötukea voi saada tammi-huhtikuussa syntyneisiin sähkökustannuksiin.
400 euron kuukausittaisen omavastuuosuuden ylittävältä osalta tuen määrä on 60 prosenttia. Sähkönsiirron kustannukset eivät kuulu tuen piiriin.
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan sähkölasku. Tukea voi hakea vuoden 2023 loppuun asti.
Ensisijainen tukimuoto alkuvuoden sähkökuluihin on kuitenkin sähkövähennys. Jos arvio tammi-huhtikuun 2023 yhteenlasketuista sähköenergiakuluista ylittää 2 000 euroa, korkeisiin kuluihin voi hakea sähkövähennystä.
Sähkötukea voi hakea, jos maksettavia veroja ei kerry tämän vuoden aikana sähkövähennyksen verran.
Lue myös: Sähkökatkojen todennäköisyys kasvaa noin 20 asteen pakkasessa – tällä viikolla sähkön arvioidaan vielä riittävän
Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.
Sähkölaskun kertakorvausta hiotaan vielä
Neuvottelut kertakorvauksena maksettavan sähkötuen yksityiskohdista jatkuvat maanantaina.
Neuvotteluissa pohjana on ollut työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmistelema esitysluonnos. Tavoitteena on saada malli lausunnoille ensi viikon alkupuolella.
Kertakorvauksena maksettavaan sähkötukeen on kaavailtu STT:n tietojen mukaan senttirajaa. Kertakorvausta ei voisi saada kaikkein edullisimpiin sähkösopimuksiin.
STT:n tietojen mukaan erityisavustajien keskustelussa ovat ollee esillä myös niin sanotut väliinputoajat, joilla edullinen sähkösopimus on ollut vuoden lopussa katkolla ja uusi sähkösopimus on sitä kalliimpi.
Erilaisia näkemyksiä on STT:n tietojen mukaan ollut vielä myös siitä, kuinka paljon valtio sähkölaskusta korvaisi.
Hallituksen ennen joulua tekemän linjauksen mukaan tukea on tarkoitus maksaa könttäsummana helpottamaan neljän talvikuukauden sähkölaskujen maksamista. Sen laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta.
Omavastuu olisi 100 euroa kuukaudessa ja tukikatto 700 euroa kuukaudessa neljän kuukauden ajan. Sovittu on myös, että tukeen käytettäisiin kokonaisuudessaan enintään noin 400 miljoonaa euroa.
Hyvitys toteutettaisiin sähköyhtiöiden kautta sähkölaskussa, eikä sitä tarvitsisi erikseen hakea.