Sähkökatkojen todennäköisyys kasvaa, jos lämpötilat laskevat eteläisessä Suomessa lähemmäksi 20 pakkasastetta tai sen alle, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
– Silloin lähestytään todella tiukkaa tilannetta. Esimerkiksi yksi viime vuosikymmenen huippukulutushetkistä oli tammikuussa 2016, jolloin Etelä-Suomessa oli 25 astetta pakkasta. Noin kylmää on vain kerran vuosikymmenessä, Jukka Ruusunen sanoo.
Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen energiasää pysyy huonona koko loppuviikon ajan. Huono energiasää johtuu kireistä pakkasista sekä heikoista tuulista.
– Suomessa on nyt korkeapaine, jonka vuoksi tuulet ovat heikentyneet, sanoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.
Tilanne helpottaa hieman lauantaina, kun korkeapaine väistyy itään. Samalla tuulet voimistuvat ja maahan tulee lauhempaa ilmaa. Energiasää on kuitenkin vielä huono lauantaina ja sunnuntaina.
Energiasää paranee Sinisalon mukaan ensi viikolla, kun lämpötilat nousevat ainakin maan etelä- ja länsiosissa nollan tuntumaan tai sen yli. Tuolloin Suomeen on luvassa tavanomaista energiasäätä.
Lue myös: Suomi näyttäisi välttyvän sähköpulalta loppuviikon kireistä pakkasista huolimatta
Perjantain arkivapaa helpottaa sähkötilannetta
Vaikka pakkaset ovat tällä viikolla kireitä, ei lämpötila laske etelässä aivan 20 pakkasasteeseen. Suomessa tulee Fingridin Ruususen mukaan riittämään sähköä tällä viikolla, eikä sähkökatkoja ole näillä näkymin tulossa.
– Vaikka pakkanen kiristyy, on tilanne oikein hyvin hallinnassa. Tuotanto toimii, ja nyt Olkiluoto kolmonenkin on toiminnassa, Ruusunen sanoo.
Kuluvan viikon sähkötilannetta auttaa myös se, että huominen perjantai on vapaapäivä. Teollisuus käyttää Ruususen mukaan vähemmän sähköä vapaapäivinä arkipäiviin verrattuna. Siksi sähkön huippukulutus tulee jäämään huomenna matalammalle kuin mitä se olisi arkena.
– Perjantaina ja lauantaina sähkön huippukulutus jää todennäköisesti noin 12 000 megawatin tasolle. Jos perjantai olisi ollut tällä viikolla arkipäivä, olisi tilanne ollut ilman muuta paljon tiukempi.
Sähköä riittää Ruususen mukaan paremmin jo ensi viikolla. Tilannetta helpottaa esimerkiksi leudompi sää.
– Sähkönkulutuksen huiput ajoittuvat tyypillisesti joulukuun ja helmikuun välille. Kohta näistä talvikuukausista on menty jo puolet lävitse, Ruusunen sanoo.
Ruusunen kuitenkin myöntää, että kevään sääennusteet ovat vielä epävarmoja.
Suomalaisten sähkönkulutusta ei voi Ruususen mukaan ennustaa suoraan vanhojen kaavojen mukaisesti, sillä kansalaiset ovat säästäneet paljon sähköä syksyn ja talven aikana.
Sähkökatkot ovat viimeinen vaihtoehto
Vaikka sähkökatkoihin päädyttäisiin, ei niiden pitäisi Ruususen mukaan tulla suomalaisille täytenä yllätyksenä. Kansa näkee esimerkiksi sääennusteista, milloin on luvassa hyvin kylmää säätä.
Fingrid pystyy myös tiedottamaan sähkökatkosten mahdollisuudesta esimerkiksi edellisenä iltana. Sähkökatkoksia kuitenkin pyritään välttämään niin paljon kuin mahdollista. Katkokset ovat Ruususen mukaan viimeinen keino, johon turvaudutaan vain silloin, jos kaikki muut mahdollisuudet on käytetty.
– Meidän valvomossamme etsitään Suomesta ja naapurimaista sitä puuttuvaa sähköä viimeiseen hetkeen saakka. Joskus voi käydä niin, että ilmoitamme edellisenä päivänä sähkökatkosta, jota sitten ei tulekaan.