Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on äärimmäisen tyytyväinen EU-komission tämänpäiväisestä ehdotuksesta, että EU:ssa luovutaan kellojen siirtelystä jo ensi vuonna.
Berner lupasi tuoreeltaan Twitterissä, että liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) aloittaa kansalaisten kuulemisen siitä, kumpaan aikaan, talvi- vai kesäaikaan, Suomen pitäisi jäädä. LVM on aloittanut työn heti.
– Ministeriö avaa kaikille mahdollisuuden Otakantaa.fi-palvelussa ottaa kantaa siihen, tuleeko Suomen valita kesäaika tai niin sanottu normaaliaika. Tätä kyselyä valmistellaan parhaillaan, Berner kertoo MTV Uutisille.
Kansalaiskeskustelu käynnistetään LVM:n tiedotteen mukaan Otakantaa.fi-foorumilla syyskuun aikana. Keskustelussa selvitetään mielipiteitä ja näkemyksiä siitä, pitäisikö Suomen siirtyä pysyvästi talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan. Keskustelun tuloksia käytetään hyväksi, kun asian valmistelua jatketaan.
EU:n nopeus yllätti positiivisesti
Berner kertoo olevansa iloinen siitä, että komissio on ollut aiheeseen liittyen päätöksentekokykyinen. EU-rattaat ovat tunnetusti välillä hitaita, nyt päätös kellojen siirtelystä EU:n sisällä tulee vauhdilla.
– Asia pyritään saamaan päätökseen tällä vaalikaudella. Uskon, että tähän nopeuteen on vaikuttanut se, että komissio on jossain määrin tullut yllätetyksi siitä, kuinka merkityksellinen asia on kansalaisille. ja kuinka aktiivisesti kansalaiset ovat osallistuneet tähän ja ovat antaneet äänensä tälle keskustelulle.
Suomalaisten kansalaisaloite pohjatyönä
Suomessa oli jopa kansalaisaloite kellojen siirtelyn luopumisesta, jota valiokunnat ja eduskunta käsittelivätkin. Silloin päätöstä ei tullut, koska kellojen siirtelyä sitoo EU-direktiivi. Metsään kansalaisaloitteen aloittamassa työssä ei kuitenkaan menty, koska nyt suomalaisilla on hyvä pohja jatkaa keskustelua aiheesta, kertoo Berner.
Komission ehdotuksen mukaan jokaisen jäsenmaan on kerrottava huhtikuuhun mennessä, jäävätkö kellot kesä- vai talviaikaan. Viimeinen kellojen siirto olisi siis edessä joko maalis- tai lokakuussa 2019, riippuen siitä, onko jäsenmaan valintana pysyvä kesä- vai talviaika.
Berner lupaa, että Suomessa ehditään tehdä päätös aikarajaan mennessä.
– Me ehdimme päätöksen tekemään, koska kokoamme jo aikaisemmin kertyneen materiaalin aiheesta. Silloin kun kansalaisaloitteesta keskusteltiin eduskunnassa, niin myös valiokunnat ehtivät kuulla asiantuntijoita. Tämä tieto on nyt tarkoitus koota ja käyttää hyväksi.
– Ainoa pohdinta on, että toivottavasti muutkin maat ehtivät tähän keskusteluun riittävästi mukaan ja ovat valmiita tekemään päätöksiä.
Suomalaiset käynnistivät koko keskustelun
Suomi aikoo Bernerin mukaan ottaa huomioon myös naapurimaiden päätökset asiassa.
– Pohditaan toki myös sitä, mitä eri aikavyöhykkeet merkitsevät Suomelle paitsi kansantalouden niin myös elinkeinoelämän ja kilpailukyvyn näkökulmasta.
Berner toteaa, että Suomi on maa, jonka kansalaiset käynnistivät keskustelun koko EU:ssa.
– Sen myötä olemme nyt muutoksen eturintamassa. Myös eduskunta on ollut aktiivinen tässä, kansalaisaloite aiheesta on käsitelty, hallitus on ottanut siitä kopin ja asia on viety komissiossa ja jäsenmaiden neuvostossa eteenpäin. Hyvällä yhteistyöllä asia on saatu etenemään.
Kansalaisten kuulemisen jälkeen asiaan ottaa kantaa hallitus ja lopulta Suomen eduskunta.
Juttua muokattu klo 18:26: Lisätty tieto, milloin LVM aikoo avata keskustelun kansalaisille Otakantaa.fi-sivustolla.