Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Antti Lehmuskoski kertoo arjen kemikaalikuormituksen vaikuttavan haitallisesti jopa napa-alueiden jääkarhuihin.
Joutsenmerkin viime viikolla julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huolissaan siitä, etteivät tiedä tarpeeksi kemikaaleista. Joutsenmerkin markkinointikoordinaattori Antti Lehmuskoski Motiva Services Oy:stä sanoo, että vaikka syytä huoleen on, ei hysteriaan kuitenkaan ole tarvetta.
– Kun mennään luontoon, niin luontokin on täynnä kemikaaleja. Ei suinkaan ole niin, että kaikki kemikaalit ovat haitallisia. On sekä ihan ok -kemikaaleja ja sitten on niitä, joilla on ympäristölle ja ihmiselle haitallisia vaikutuksia.
Kemikaalit aiheuttavat haittoja ihmisille muun muassa allergioiden muodossa ja ne vaikuttavat kauaskantoisesti myös ympäristössä. Esimerkkeinä pitkään luonnossa säilyvistä aineista Lehmuskoski mainitsee kromatut palonestoaineet ja fluoratut yhdisteet. Ensimmäisiä käytetään esimerkiksi tietokoneiden palonestoaineina ja jälkimmäisiä muun muassa tarttumattomien pintojen aikaansaamiseksi.
– Molempia aineita on esimerkiksi löydetty napa-alueilta jääkarhuista, ja ne ei käsittääkseni kuitenkaan niitä paistinpannuja itse käytä.
Vaikka kemikaalien määrä ja kiertokulku on valtava, on Lehmuskosken mielestä EU:n lainsäädäntö kuitenkin kemikaaliasioissa edistyksellinen. Pakollisten haitallisten kemikaalien merkintöjen lisäksi yritykset voivat hakea tuotteisiinsa myös vapaaehtoisia ympäristömerkintöjä, kuten Joutsenmerkkiä.
– Se (Joutsenmerkki) on lupaus siitä, että tuote on ympäristön kannalta hyvä valinta, parempi kun muut vastaavat tuotteet.
Valinnoillaan on mahdollista vaikuttaa omaan kemikaalikuorimitukseensa, mutta Lehmuskoski sanoo yritysten lisäksi kuluttajilla olevan valtaa saatavilla olevien tuotteiden suhteen.
– Kyllä me aika paljonkin voidaan vaikuttaa kuluttajina siihen, minkälaisia tuotteita me ostetaan. Ennen kaikkea myös siihen, mitä meille tarjotaan. Kyllä ne yritykset kuitenkin kuuntelee aika herkällä korvalla, mitä kuluttajat haluaa.
Minkälaisia kemikaaleja esimerkiksi puuvillainen vaate voi sisältää? Minkälaiset ruoka-aineet ovat vähiten kemikaaleille kyllästettyjä? Katso koko lähetys!