Kemikaalit ovat kemiallisia aineita, joita ilman yhteiskunta ei pyöri. Kemikaalien joukossa on kuitenkin myös paljon haitallisia aineita, joille saatat altistua omassa kodissasi.
Sana kemikaali ei tarkoita automaattisesti vaarallista tai haitallista ainetta. Moni tuttu ja turvallinen aine on kemikaali, mutta joukossa on myös lukuisia haitallisia aineita, joista kaikista ei ole edes mahdollista päästä eroon.
– Esimerkiksi autot eivät kulje ilman kemikaaleja. Myös lääkkeet ovat kemikaaleja, jotka oikeassa paikassa ovat tarpeellisia, mutta väärässä haitallisia, sanoo Joutsenmerkin kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalo.
– Ongelma on, että maailma kemikalisoituu jatkuvasti, jolloin altistumme kemikaaleille yhä enemmän. Tällöin myös riskit kasvavat.
Uusitalon mukaan kemikaaleista ei tiedetä vielä tarpeeksi, vaikka lainsäädäntö hyvä onkin. Etenkin kemikaalien yhteisvaikutusten osalta tutkimustietoa tarvitaan vielä paljon lisää.
Ongelmana voi Uusitalon mukaan pitää myös sitä, ettei viranomaisilla ole resursseja tutkia kaikkia tuotteita. Markkinoilta löytyykin toisinaan tuotteita, jotka sisältävät haitallisia ja kiellettyjä kemikaaleja.
Karsi tavaraa ja lue tuoteselosteita
Kemikaaleja on lukuisissa arjen ja kodin tuotteissa aina paistinpannuista vaatteisiin.
Uusitalo kehottaa suosimaan tuotteita, joista löytyy esimerkiksi Ympäristömerkki, Öko-tex, M1 tai A&A eli Allergia- ja astmaliiton merkki.
Kemikaaleille altistumista voi vähentää myös pienentämällä kodin tavaramäärää. Esimerkiksi elektroniikasta haihtuu sisäilmaan palonsuoja-aineita, joten elektroniikkatuotteiden määrää kodissa kannattaa rajoittaa.
Vaatteet puolestaan kannattaa pestä ennen käyttöönottoa, ja muoviprinttejä tekstiileissä kannattaa välttää kokonaan.
Uusitalo vinkkaa myös pitämään pesuaineiden ja kosmetiikkatuotteiden arsenaalin pienenä.
– Suosi lyhyitä tuoteselosteita ja vältä turhia hajusteita. Jos peset vaatteet hajustetulla pesuaineella, hiuksesi hajustetulla sampoolla ja käytät hajustettua saippuaa ja rasvaa, kertyy siitä aikamoinen määrä hajusteita.
Uusitalo kehottaa kurkistamaan keittiön kaappeihin. Monia keittiöstä löytyviä elintarvikkeita voi käyttää esimerkiksi kodin siivouksessa ja ihonhoidossa.
Lue myös: Sitruuna on kodin tehopuhdistaja – käytä sitä näin
– Jos haluat tietää, onko tuotteessa vaarallisia aineita, voit aina kysyä valmistajalta. Valmistajalla on velvollisuus vastata 45 päivän kuluessa, Uusitalo kannustaa.
Lue myös: Kookosöljy on kauneudenhoidon ihmeaine – tiesitkö nämä käyttötavat?