Seurakuntavaalit ovat kirkon jäsenille mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kirkkoa viedään ja päättää seurakuntien toiminnasta ja rahan käytöstä, kertovat maanantain Uutisaamussa kuullut ehdokkaat.
Erityisen tärkeää vaaleissa äänestäminen on, koska seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustojen edustajat päättävät kirkolliskokouksen edustajista, eli kirkon pää-äänenkäyttäjistä.
Tulkaa kaikki -listan listalta seurakuntavaaleissa ehdolla oleva Hanna Mithiku Helsingin Haagan seurakunnasta on sitä mieltä, että kirkon julkisuuskuva ei näytä siltä, miltä sen jäsenet näyttävät. Hänestä se osaltaan liittyy siihen, ketkä toimivat seurakuntien luottamushenkilöinä.
– Tällä hetkellä meidän luottamushenkilöt ovat paljon konservatiivisempia kuin kirkon jäsenet ja ajattelen, että tässä on se mahdollisuus vaikuttaa siihen, kenen ääni kirkossa kuuluu, hän sanoo.
Monessa seurakunnassa on käyty suurta keskustelua sukupuolineutraalista avioliittosta. Kaikissa kirkoissa ei papit eivät vihi samaa sukupuolta olevia pareja.
Lue myös: Saitko sinäkin tämän kirjeen kotiisi? Näissä vaaleissa vaikutetaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin: "Jos on näkemystä sateenkaariavioliitoista, äänestä"
Ehdokkailla erilaisia teemoja
Seurakuntavaaleissa on kuitenkin käsittelyssä myös muita teemoja. Sanasta Elämään -listalta Vantaan Tikkurilan seurakunnassa ehdolla oleva Soile Haverinen kertoo, että hän pitää kirkon keskeisenä haasteena sen, ettei se ole onnistunut tavoittamaan maahanmuuttajia. Se hänen mukaansa vääjäämättä johtaa kirkon jäsenkatoon.
Hän nostaa itse esille tärkeinä kirkon uudistustarpeina hallinnon keventämisen, byrokratian vähentämisen ja resurssien kohdistamisen ruohonjuuritasolla tehtävään työhön.
Lue myös: Tiedätko, mitkä vaalit alkavat ensi viikolla? Teemoissa korostuvat tasa-arvo ja taloudellisen niukkuuden jakaminen
2:47