Jihadistijärjestö Isis saa ihmisiä liittymään itseensä tarjoamalla konfliktialueiden ihmisille edes jonkinlaista järjestystä. Isis myös pakkoliittää brutaalisti pienempiä järjestöjä osakseen.
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio kertoo, että vaikka tyypillistä Isis-taistelijaa on vaikea kuvailla tarkasti, on tyypillisesti järjestössä toimiva henkilö nuorehko sunni-muslimimies, joka on kotoisin joko Irakista tai Syyriasta.
– Taustoja on hyvinkin erilaisia, ja ne kertovat aika paljon konfliktin nykytilanteesta, jossa he ovat ajautuneet tällaisen liikkeen puolelle, Patokallio sanoo.
Isisin riveissä taistelee tällä hetkellä arvioilta 30 000 henkilöä, joista vain osa on Syyrian ja Irakin ulkopuolelta tulleita vierastaistelijoita. Suurin osa heistä tulee Lähi-idän maista.
Sen sijaan länsimaista vierastaistelijaksi lähteminen on Patokallion mukaan äärimmäisen harvinaista. Vierastaistelijoita lähtee eniten isommista Euroopan valtioista, sekä esimerkiksi Belgian kaltaisista maista, joissa on aktiivinen radikaaliyhteisö.
Jäseniä tarjoamalla identiteettiä ja resursseja
Isis houkuttelee jäseniä itselleen muun muassa vahvasti uskonnollisen retoriikan ja symboliikan avulla, jolla se pyrkii oikeuttamaan toimintansa.
Uskonto ei Patokallion mukaan kuitenkaan ole välttämättä vahvin taistelijoita yhdistävä asia. Erityisesti konfliktialueilla ihmisiin vetoaa Isisin heille tarjoama oman elämän tarkoituksen tunne, jonka avulla ihmiset voivat saada vahvistusta identiteetilleen.
– (Isis) tarjoaa itsetunnon kokemuksen. Identiteetti on aika vahva asia etenkin tilanteessa, kun puhutaan Syyriasta (tai) Irakista, jossa ihmiset eivät välttämättä koe yhteyttä olemassa oleviin puoliin. Isis tarjoaa vaihtoehdon siihen.
Konfliktioloissa Isis pystyy tarjoamaan myös resursseja. Tämä vetoaa ihmisiin etenkin Syyriassa.
– Alueella, jolla valtiohallinto ei välttämättä toimi ollenkaan, Isis tarjoaa leipää, koulua, jonkinlaista turvaa ja järjestystä, vaikka se onkin hyvin julmaa rauhaa. Vaikka se on julmaa, se on parempi kuin ei mitään, Patokallio sanoo.
Muokattava identiteetti
Toinen Isisin puoleen vetävä asia on Patokallion mukaan se, että järjestö pystyy muokkaamaan tarjoamaansa identiteettiä tilannekohtaisesti ja liittämään itsensä laajempiin konflikteihin.
Esimerkiksi osissa Syyriaa ja Irakia arabien ja kurdien välillä on vastakkainasettelua ja Isis pyrkii asettamaan itsensä arabien puolelle.
Syyriassa Isis puolestaan on asettanut itsensä presidentin vastaiseen leiriin ja Irakissa toisinaan keskushallinnon vastustajien puolelle.
Kaikki Isisin riveissä taistelevat eivät myöskään ole mukana vapaaehtoisesti, vaan järjestö on Patokallion mukaan liittänyt pienempiä ryhmiä brutaalisti itseensä.
Isisin laajennuttua jollekin alueelle se tappaa pienempien ryhmien komentaja ja ottaa sotilaat omaan leiriinsä, jossa heidät hajautetaan ympäri Isisin joukkoja, jotta he eivät pääse pakoon.
Taisteluista pakeneminen onkin tuottanut Isisille ongelmia viimeisen vuoden aikana. Pakoyrityksiä on Patokallion mukaan ollut kohtuullisen paljon ja Isis on joutunut teloittamaan omia sotilaitaan yllättävän suuria määriä pitääkseen kuria yllä.