Saksalainen tv-kanava ZDF uutisoi aiemmin tällä viikolla Kenian yleisurheilun MM-joukkueeseen kuuluvista kahdesta juoksijasta, jotka jäivät kiinni kameralla neula käsivarressa. Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:in testauspäällikkö Katja Huotari kommentoi MTV Uutiset Livessä urheilumaailmaa kohahduttanutta tapausta.
Kenia on yksi yleisurheilun mahtimaita, ja se tunnetaan erityisesti vahvasta kestävyysjuoksustaan. Saksalaiskanava kertoi artikkelissaan kenialaisen urheilun rankasta korruptiosta, jonka myötä useat dopingista kärähtäneet urheilijat ovat maksaneet positiivisten testitulosten katoamisesta.
– Tiedämme, että Keniassa on tehty oikeaa tutkintaa, mutta tiedot tulevat sieltä vasta käsittelyn jälkeen. Siellä tehdään todella paljon antidopingtyötä. Kulttuuri on erilainen ja urheilijat lähtevät erilaisista lähtökohdista, Huotari sanoo.
Erilaiset lähtökohdat urheilijan elämään voivat Huotarin mielestä olla ratkaisevassa asemassa sen suhteen, että sortuuko urheilija dopingin käyttöön.
– Dopingin houkutus on erilainen, jos oma elämäsi on kiinni urheilusta. Länsimaissa urheilu on meille hyvä harrastus, joka voi mahdollisesti johtaa ammattilaisuraan, mutta siellä se voi olla ainoa keino nostaa omaa ja perheen elämää uudelle tasolle, Huotari toteaa.
– Lähtökohta on niin kova, että meidän on vaikea ymmärtää ja verrata, miksi siellä sorrutaan dopingin käyttöön. Doping ei ole edelleenkään hyväksyttävää, mutta se on ymmärrettävämpää, kun tietää lähtökohdan, Huotari päättää.
Yleisurheilun MM-kilpailut käynnistyvät Dohassa perjantaina 27. syyskuuta.